Budi dio naše mreže

Zahvaljujući p. Siniši Štambuku, dokumentarni film o egzorcizmu oca Gabriela Amortha koji je izazvao veliki interes hrvatske javnosti sada ima i hrvatski prijevod.

/ dt

Dokumentarni film prikazuje posljednji egzorcizam oca Gabriela Amortha, katoličkog egzorcista svjetskoga glasa, nad ženom iz Italije, po imenu Cristina, koji je izveden 2016. godine. Video zapis je režiran kao dokumentarac koji pokušava uzeti u obzir stručne i laičke argumente i vidike, kako bi odgovorio na pitanja o naravi i fenomenu posjednuća, o kojemu se govori u Bibliji, a na čije tragove nailazimo kroz povijest. Film je osmislio, snimio i režirao g. William Friedkin, redatelj čuvenoga filma Egzorcist, iz 70.-ih godina prošloga stoljeća.

Prijevod na hrvatski jezik nije ni cjelovit ni idealan, ali je potpuniji od engleskog i na odgovarajući način pomaže u razumijevanju posjednuća i egzorcizma, koji mnogi danas niječu ili pripisuju psihičkim poremećajima, u objašnjenju videozapisa piše autor hrvatskog prijevoda, p. Siniša Štambuk, koji je na službi u Osijeku.

P. Štambuk za Hrvatsku katoličku mrežu rekao je da nije prevodio same molitve egzorcizma koje su na latinskom.

U filmu se nalaze ekskluzivne snimke prvi puta izbliza i to posljednjeg obreda egzorcizma oca Gabriela Amortha koji je umro 16. rujna, 2016. u 91. godini života. Procjene su da je ovaj najpoznatiji vatikanski egzorcist napravio više od 70.000 obreda egzorcizma.

Pri kraju dokumentarca opisuju i jednu izrazito neugodnu i stravičnu situaciju kada su demoni iz Cristine urlali na njega prijeteći neka im preda film.

S obzirom na izrazito snažne scene u dokumentarcu koje nisu filmske, ni rekonstrukcija s glumcima, za gledanje videozapisa najprije se treba dati svoj pristanak. U filmu se vidi stvarni obred egzorcizma, posljednji egzorcizam o. Gabrijela Amortha.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja