Budi dio naše mreže

Započelo je suđenje optuženima za terorizam i ubojstvo francuskog svećenika, vlč. Jacquesa Hamela 2016. godine na sudu u Parizu.

/ md

Preživjeli pripadnici islamističke terorističke ćelije za koje se vjeruje da su odgovorni za ubojstvo francuskog svećenika Jacquesa Hamela prije pet godina, izvedeni su pred pariški sud, u ponedjeljak, 14. veljače, javlja Aleteia.

Vlč. Hamelu je, nažalost prerezan vrat usred talačke situacije u crkvi u blizini Rouena, na sjeveru Francuske, tijekom jutarnje mise. Dvojicu napadača je smrtno ustrijelila policija na mjestu događaja, ali muškarac za kojeg se vjeruje da je “poticatelj” za napad i trojica supočinitelja ovog su tjedna pred sudom u Parizu.

“Poticatelj” je, smatra se, ubijen u koalicijskom napadu u Iraku, no budući da njegova smrt nije službeno potvrđena, sudi mu se “u odsutnosti”.

Ostala trojica pojavila su se na Porotnom sudu u Parizu. Suočeni su s optužbama za pripadnost terorističkoj organizaciji, što su negirali, objavila je njemačka novinska agencija DW. Njihovi odvjetnici opisali su ih kao „žrtvene jarce“.

Vlč. Hamel, tada 86-godišnjak, bio je pomoćnik župnika u Saint-Étienne-du-Rouvrayu, radničkom predgrađu Rouena. Kao svećenik služio je 58 godina i odlučio je nastaviti svoju službu čak i nakon umirovljenja 2005. godine.

Dana 26. srpnja 2016., dva muškarca su ušla u crkvu neposredno nakon završetka pričesti, vičući “Allahu Akbar!” Grupa Islamska država rekla je da su njih dvojica bili njeni vojnici i da je napad bio odmazda za francuske napade na džihadiste u Siriji i Iraku.

Nadbiskup mons. Dominique Lebrun od Rouena rekao je da se nada da će suđenje rasvijetliti napad džihadista u njegovoj biskupiji.

Očekuje se da će jedan od talaca u crkvi, 92- godišnji Guy Coponet, nazočiti barem dijelu ovotjednog suđenja “kako bi shvatio kako su ti mladići, jedva u adolescenciji, mogli počiniti takve užase”, rekao je njegov odvjetnik novinskoj agenciji AFP .

Tužitelji su istaknuli da su trojica, koji su ovog tjedna izvedeni pred sud, znali za plan napadača, javlja DW.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja