Budi dio naše mreže

"Da Bog planira naše živote i da su njegovi planovi ponekad nedokučivi uvjerili su se ovi zaručnici iz Argentine. Kada su započeli 'hodati', u svojim najluđim snovima nisu mogli znati kako će se njihov put završiti. Upoznajte priču Marie i Javiera", na društvenim mrežama piše pater Stjepan Ivan Horvat, misionar Krvi Kristove.

/ dt

Trinidad Maria Guiomar i Javier Olivera bili su zaljubljeni studenti. No njihova veza nije završila klasičnim „happy endom“ u kojem su se oženili i živjeli sretno zauvijek, niti su doživjeli da se romantična priča pretvorila u nevolje i sukobe koji su doveli do rastanka.

Njih dvoje poznavali su se od djetinjstva, a njihove obitelji bile su kućni prijatelji iz istog dijela Buenos Airesa. Nakon završetka srednje škole, Javier je kao i mnogi njegovi vršnjaci, odlučio s ruksakom na leđima putovati po kontinentu.

Za to vrijeme doživio je razdoblje pobune protiv vjere i potpuno napustio vjeru. Kad se vratio kući, upisao se na pravni fakultet. Maria je izabrala isti fakultet, ali na drugom sveučilištu u Buenos Airesu. Putovi su im se ponovno susreli i postali su par.

Jednom je Javier pitao Mariu o stavu o čistoći prije braka. Odlučan i hrabar potvrdan odgovor Marie da to želi svim srcem živjeti ga je – iznenadio.

Tada sam mislio da je to neko čudno crkveno praznovjerje, ali me je na neki način ovaj stav počeo impresionirati. Upoznao sam ženu koja je mogla braniti ono u što je vjerovala i istovremeno bila vrlo inteligentna – priznao je Javier.

Maria je vrijeme provodila u kršćanskom okruženju i čitala mnoge duhovne knjige. To je sve više počelo privlačiti i Javiera, zapravo, nije bilo dana da ne govore o značenju života ili o postojanju Boga. U to su se vrijeme, navršivši 21 godinu, zaručili i odlučili su da će se vjenčati ubrzo nakon završetka studija. Javier se počeo vraćati vjeri, prisustvovati misi u nedjelju i moliti , a odlučio je i s Mariom moliti krunicu, piše CNA.

Mariu i obitelj iznenadila je odluka Marijinog starijeg brata koji se odlučio stupiti u sjemenište. Bio je to šok za zaručnike – usprkos činjenici da su živjeli vjeru, ideja im se činila nerazumljivom i preradikalnom, gledali su na to kao odustajanje od karijere i čak su govorili o tome da se odrekao sreće.

No, počeli su razmišljati o tome, što kad bi se tako nešto dogodilo nekome od njih, ali to nisu bila ozbiljna razmišljanja jer oni su se ipak već odlučili vjenčati.

Međutim, odluka budućeg zeta nije dala Javieru mira. Nekoliko je tjedana njegov um mučilo pitanje zove li Bog možda i njega? Na kraju, rekao je Marii o tome. Ona je izjavila da ona također intenzivno razmišlja o posvećenom životu već nekoliko tjedana.

Odlučili su porazgovarati sa jednim svećenikom. Odgovorio je na jednostavan način kako je to je stvar između Boga i svakoga od njih. I da u slobodi donesu odluku u svojim srcima.

Maria je priznala da je od tada dvije godine intenzivno razmišljala o tome, nakon čega joj je Bog u potpunosti pokazao da je poziva na posvećeni život. Godine 2008. položila je vječne zavjete u Kongregaciji Milosrdnog Isusa. Danas živi u samostanu na jugu Francuske. Na temelju vlastitih iskustava, napisala je knjigu o Božjem pozivu.

Iste godine u argentinskoj biskupiji San Rafael za svećenika je zaređen Javier. Trenutno na fakultetu predaje teologiju i vodi popularni blog o duhovnim zvanjima.

Bila je velika milost što smo se sreli, a kasnije smo izabrali životni put na koji može odvesti samo Providnost. Mi smo još uvijek prijatelji i naše obitelji su prijatelji, kao i prije mnogo godina – kaže Maria, piše CNA, a prijevod potpisuje p. Stjepan Horvat na svojoj Facebook stranici.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja