Budi dio naše mreže

Mont Saint-Michel ime je dobio po zaštitniku sv. Mihaelu arkanđelu kojemu je posvećena impozantna opatija. Povijest kaže da se sv. Mihael tri puta u snu pojavio biskupu Avranchesa Aubertu, naredivši mu da na tom malom stjenovitom otoku sagradi crkvu u njegovu čast.

/ ts

Uz sjevernu francusku obalu, u regiji Donja Normandija, na granici s Bretanjom, nalazi se jedno od najzanimljivijih i najfascinantnijih mjesta na svijetu, Mont Saint-Michel (Planina svetog Mihaela), poznat i kao “čudo Zapada” zbog svoje izvanredne ljepote. 1979. godine uvršten je na popis UNESCO-ve svjetske baštine. Taj stjenoviti otočić s oko 960 metara opsega i 92 metra nadmorske visine smješten je između bretonske točke Grouin i normanske točke Champeaux.

Mont Saint-Michel / Foto: Pixabay

Ovo čarobno mjesto tisućljetne povijesti i legendi, zahvaljujući svom veličanstvenom zaljevu, šarmu srednjovjekovne utvrde, veličanstvenosti opatije i čudesnom spektaklu plime i oseke jedno je od najposjećenijih mjesta u Francuskoj s više od tri milijuna posjetitelja godišnje, odmah nakon Eiffelova tornja i Versajske palače, piše portal Parigi.

Mont Saint-Michel ime je dobio po zaštitniku sv. Mihaelu arkanđelu kojemu je posvećena impozantna opatija. Povijest kaže da se sv. Mihael tri puta u snu pojavio biskupu Avranchesa Aubertu, naredivši mu da na tom malom stjenovitom otoku sagradi crkvu u njegovu čast. Prva dva puta biskup je ignorirao svečeve zahtjeve, dok mu arkanđeo nije dodirom prsta u ljutnji probio lubanju i tek tada je biskup odlučio ispuniti arkanđelove zahtjeve (relikvija biskupove lubanje čuva se u crkvi Saint-Gervais iz Avranchesa). Bilo je to 16. listopada 709. godine kada je biskup Aubert posvetio prvu crkvu i od tada nije prestala privlačiti znatiželjnike i hodočasnike iz cijelog svijeta.

Mont Saint-Michel / Foto: Pixabay

Opatija Mont Saint-Michel na vrhu planine

Osim svog jedinstvenog karaktera i impresivnih plima i oseka, zaljev Mont Saint-Michel sadrži mnoga bogatstva. Nakon što pješice prijeđete most-šetnicu, možete uroniti u svečanu atmosferu uličica utvrde koje, okružene srednjovjekovnim zidinama, vijugaju uz stjenovite zidove otočića. Jedini ulaz u krug bedema je Porte de l’Avancée, nakon čega susrećete Porte du Boulevard sa svojim topovima i Porte du Roi, na kojima možete vidjeti rubove opatije i grad. Prošavši kroz posljednja vrata dolazite do Grand Rue, okruženog zgradama iz 1400.-1500. u kojima se danas nalaze brojne karakteristične trgovine. Napokon, stubište Grand Degré započinje s 350 stepenica koje vode do opatije.

Glavna atrakcija Mont Saint-Michela nesumnjivo je veličanstvena opatija koja se nalazi na vrhu planine, lijep primjer srednjovjekovne arhitekture. U 8. stoljeću osnovao ju je biskup Avranchesa Aubert koji je također osnovao svetište 708. godine na Mont-Tombeu, nakon 3 uzastopna ukazanja arkanđela Mihaela.

Benediktinska opatija doživjela je preinake i proširenja tijekom stoljeća nakon požara, urušavanja, rekonstrukcija, arhitektonskog izbora i funkcionalnih promjena. Poseban doživljaj pruža klaustar, autentična oaza tišine i mira između neba i mora i susjedna kuća redovnika, izuzetan primjer normanske gotike. Crkveno je dvorište idealno mjesto za uživanje u veličanstvenom pogledu na zaljev, posebno u vrijeme plime i oseke. Tijekom godine opatija priređuje zanimljive kulturne prijedloge i koncerte klasične glazbe.

Ovo uzvišeno mjesto hodočašća od 8. do 18. stoljeća, benediktinska opatija Mont Saint-Michel predstavlja jedan od najistaknutijih primjera srednjovjekovne vjerske i vojne arhitekture u isto vrijeme. Opatija je arhitektonsko čudo s crkvom opatije, klaustrom, trpezarijom, ambulatorijem redovnika i snagom prirode koja se nalazi u vrtovima “Merveillea”.

Mont Saint-Michel / Foto: Pixabay

Fenomen plime i oseke u Mont Saint-Michelu

Mont Saint-Michel poznat je po opatiji i drevnim građevinama, ali i po nevjerojatnom fenomenu plime i oseke. “Piramida na moru” kako ju je definirao književnik Victor Hugo, koji je na spektakularan način opisao fenomen plime i oseke kojoj se čovjek može diviti u određeno doba dana. Na svijetu nema boljeg mjesta od Mont Saint-Michela za promatranje fascinantnog spektakla plime i oseke koju nudi priroda.

Zaljev Mont Saint-Michel zapravo je u središtu najvećih plima i oseka u Europi, a također je podložan fenomenu živog pijeska. Za vrijeme oseke voda se povlači 25 km, a dvanaest sati kasnije more se velikom brzinom vraća u obliku vala visokog pola metra koji, prema Hugovom opisu, “napreduje brzo poput galopirajućeg konja”.

Oseke u ovoj uvali u prošlosti su uvelike pridonijele nepristupačnosti planine, čineći je dostupnom samo u vrijeme minimalne oseke (kopnom) ili maksimalne plime (morem). Zahvaljujući obnovi Mont Saint-Michela, započetoj 2005. i dovršenoj 2015. godine, sada je ponovno moguće – tijekom velikih plima i oseka – Mont Saint-Michel vidjeti kao u prošlosti, odnosno kao pravi otok usred mora, povezan s kopnom samo mostom, djelomično potopljen za vrijeme plime.

Plima i oseka u Mont Saint-Michelu su izrazito naglašene, toliko da dosežu razliku u razini morske vode od oko 14 metara. Ono što ih čini takvima nije samo djelovanje Mjeseca, već i poseban oblik zaljeva  poput ravnice od sedimentnog pijeska.

Mont Saint-Michel / Foto: Pixabay

Kada i kako gledati plimu i oseku u Mont Saint-Michelu

Uzbudljivom spektaklu plime i oseke i fascinantnom napredovanju valova moguće je svjedočiti svaki dan, ovisno o Mjesečevu ciklusu. Međutim, postoji samo nekoliko dana tijekom godine, takozvani ‘dani velikih plima i oseka’, u kojima plima i oseka imaju koeficijent veći od 100 te u potpunosti okružuju Mont Saint-Michel, čineći ga pravim otokom. U vrijeme plime, čak je i početni dio nove pristupne šetnice planini potopljen i Mont Saint-Michel postaje pravi otok okružen morem na nekoliko sati.

Mont Saint-Michel / Foto: Pixabay

O ovom „čudu Zapada“, zahvaljujući čudima tehnologije dronova, snimljen je i kratkometražni film koji je 2015. godine dobio nagradu na festivalu Drone Film u francuskom Cabourgu. Pogledajte ga i uživajte ​​u ptičjoj perspektivi veličanstvenog otoka, jedinstvenom pogledu na opatiju koja se nalazi usred mora i uzdiže se iznad oblaka.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja