Budi dio naše mreže

Nadbiskup Leo Boccardi u razgovoru za Radio Vatikan opisao je stanje u Iranu nakon ubojstva generala Solemainija u zračnom napadu SAD-a, a pomoćni bagdadski biskup Shlemon Warduni govorio je o kritičnom stanju kršćana u Iraku.

/ at/IKA

Eskalacija spora između Washingtona i Teherana, nakon smrti jedne od ključnih osoba iranskog establišmenta generala Qassema Soleimanija, koji je poginuo u američkom zračnom napadu, potaknula je zabrinutost Svete Stolice, s papom Franjom koji prati razvoj situacije i moli za mir. Apostolski nuncij u Iranu, nadbiskup Leo Boccardi, u telefonskom razgovoru rekao je da je Papa obaviješten o onome što se ovih dana događa u cijeloj toj regiji.

Nuncij je, među ostalim, primijetio kako aktualno stanje u zemlji uzrokuje zabrinutost i pokazuje koliko je teško graditi mir i vjerovati u njega. Dobra politika je u službi mira i čitava međunarodna zajednica mora se staviti u službu mira, ne samo u regiji, već i u cijelom svijetu, istaknuo je nadbiskup. Napomenuvši da u Iranu vlada velika napetost, kazao je da je nakon vijesti o smrti generala Soleimanija i početne nevjerice došlo do prosvjeda u kojima je zabilježeno nasilje.

Nuncij Boccardi istaknuo je također da je važno smanjiti napetost, pozvati sve na pregovore i vjerovati u dijalog, svjesni, kao što nas je povijest oduvijek učila, da rat i oružje nisu rješenje problema s kojima se suočava današnji svijet. Moramo vjerovati u pregovore. Moramo vjerovati u dijalog. Moramo se odreći sukoba i „naoružati“ se drugim „oružjem“, odnosno pravednošću i dobrom voljom, rekao je nuncij.

U drugom razgovoru biskup Warduni istaknuo je da je stanje iračkoga naroda, a posebno kršćana, vrlo teško, kritično, jer „naša je religija mir”: Ja vam dajem mir, ali ne kao što svijet daje. Današnji svijet, naprotiv, želi samo osobne interese, želi samo „materiju“, želi zauzeti tu i tamo, jer u posljednja su dva mjeseca dvije-tri zemlje htjele okupirati druge. Zbog toga su Iračani kršćani u velikoj nevolji i mnogo trpe.

Međutim, apostolat Svetoga Oca je sijati mir u svijetu. Uzima to iz Isusova evanđelja, jer nam on, Krist kaže „ljubite jedni druge“. Zbog toga pozivamo cijeli svijet da pronosi mir, da doista pomogne sijati mir, bez osobnih interesa, rekao je biskup Warduni, prenosi Vatican News.

Napomenuvši potom da se svi boje da se ide prema ratu, biskup je istaknuo da stanovništvo želi samo mir. Nadajmo se da je to ono što će učiniti šefovi država, jer cijeli svijet ide naopako: umjesto da sije mir, sije se mržnja. Zahvaljujemo Svetom Ocu, ali i pozivamo cijeli svijet na molitvu, da se vrati Bogu. To je najvažnije, jer udaljujući se od Boga čini se svako moguće zlo. Molimo vas stoga da se molite za mir, potaknuo je biskup.

Na novinarovo pitanje je li moguć trajan mir, biskup je kazao da ne zna, jer postoje osobni interesi, a Gospodin nam dvije tisuće godina jasno govori da ne možemo istodobno služiti Bogu i bogatstvu; ili Bog ili bogatstvo. Većina želi novac. No, gdje je svijet, upitao se biskup Warduni te na kraju ponovno uputio molbu cijelom svijetu da se moli za mir, da pomogne sijati mir.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja