Budi dio naše mreže

Govor mons. Francesca Folla, stalnog promatrača Svete Stolice pri UNESCO-u, o radovima obnove katedrale Notre Dame stiže nakon nedavnih medijskih napisa o bizarnih projektima obnove, poput izgradnje staklenika na krovu katedrale. 

/ ts

Predstavnik Svete Stolice pri UNESCO-u mons. Francesco Follo progovorio je o duhu kojim trebaju biti vođeni radovi na obnovi katedrale Notre Dame, nakon štete koju je prouzročio katastrofalan požar 15. travnja.

Očuvati vjersku dimenziju

Mons. Francesco Follo prisustvovao je u radu Odbora za svjetsku kulturnu i prirodnu baštinu, koji se održava u Bakuu u Azerbajdžanu, prenosi Vatican NewsŽelja Svete Stolice – izjavio je – jest da katedrala Notre Dame u Parizu bude vraćena vjernicima, nevjernicima i budućim generacijama, u skladu s načelima očuvanja kulturne baštine, uključujući njezinu osnovnu vjersku dimenziju, što je nužan preduvjet njezine valorizacije”.

Nasljeđe Crkve, Francuske i čovječanstva

I papa Franjo je – prisjeća se prelat – odmah sutradan nakon nesreće, u poruci pariškom nadbiskupu Michelu Aupetitu, u svezi s tim uputio “jasne riječi”, kako bi “katedrala Notre-Dame, zahvaljujući radovima na rekonstrukciji i zauzetosti svih, mogla ponovno postati predivna riznica u srcu grada, znak vjere onih koji su je izgradili, crkva-majka svoje biskupije, arhitektonsko i duhovno nasljeđe Pariza, Francuske i čovječanstva.”

Zadržati jasnoću identiteta

Stoga je potrebno, “u sadašnjem stanju restauratorskih i rekonstrukcijskih radova”, naglasio je izaslanik Svete Stolice, “istaknuti središnji značaj vjerske dimenzije” katedrale Notre Dame, za što se zalaže i mons. Michel Aupetit, kako bi se očuvala sakralnost prostora. Dakle, “prioritet je voditi računa o vjerskim potrebama i praksama koje se trebaju i dalje provoditi. To je temeljno – objasnio je mons. Follo – zadržati tu bit“, budući da su s jedne strane vjerski život i forme u kojima se izražava te s druge strane kult i strukture koje ga čuvaju povezani i međusobno ovisni o katedrali: dijelovi koji će biti rekonstruirani moraju odgovarati svrsi zbog koje je građevina podignuta” – ponovio je mons. Follo – ” kako bi se sačuvala jasnoća njezinog identiteta “. Riječi mons. Folla stižu nakon nedavnih medijskih napisa o maštovitim projektima obnove katedrale Notre Dame, poput izgradnje staklenika na krovu.

Donacije određuju tempo

Što se tiče prikupljenih sredstava, ona do sada iznose 38 milijuna eura – objavio je pariški nadbiskup u razgovoru za RTL – to je mnogo manje od obećanih 850 milijuna eura donacija koje je najavio francuski ministar kulture Frank Riester sredinom svibnja. Ipak, nadbiskup Aupetit je optimističan glede budućnosti, pojašnjavajući da ima još vremena za dobivanje velikih donacija. Katedrala Notre Dame, glavno mjesto bogoštovlja Katoličke crkve u Parizu, jedno od najpoznatijih gotičkih zdanja u svijetu koje je 1991. godine UNESCO proglasio svjetskom baštinom, pravno je u vlasništvu francuske države.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja