Budi dio naše mreže

Nove kineske administrativne mjere u vezi s pitanjem "vjerske informacijske usluge na internetu" primjenjuju se u cijeloj Kini od 1. rujna. Mnogi se pitaju koliko će rigorozno nova pravila biti sprovođena.

/ hjb

Sve registrirane vjerske zajednice, ali i podzemne Crkve koje ne priznaje Kina, te ostale kršćanske organizacije i udruženja diljem ove mnogoljudne zemlje u stanju su pripravnosti dok čekaju izvješća s terena s kakvom strogošću će se sprovoditi novi zakoni koji se tiču “vjerskog sadržaja na internetu”, prenosi Nedjelja.ba.

Propisi, koji su osmišljeni kako bi ograničili vjerski sadržaj koji pojedinci i institucije smiju dijeliti na internetu, djelomično su stupili na snagu tijekom posljednjih šest mjeseci.

Kršćani su doživjeli brojne probleme na internetu, računi na društvenim mrežama su im gašeni, a web stranice zatvorene ili im je uvelike ograničen pristup.

Neke su aplikacije izgubile dozvolu rada u Kini, javlja portal Persecution.org udruge “International Christian Concern”. Novi su propisi dio šireg nastojanja kineske vlade da “spoji” vjerska učenja u Kini s nacionalizmom i socijalističkom mišlju. Novi zakoni, koji se sastoje od pet poglavlja i 36 članaka, kažu da online propovijedanje i dijeljenje vjerskog sadržaja trebaju organizirati i izvoditi vjerske organizacije koje su dobile “Licencu za internetsku vjersku informacijsku uslugu”.

Pitanje je hoće li te mjere ostati ograničene samo na Kinu ili će se proširiti svijetom?

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja