Budi dio naše mreže

Nikaragvanski svećenici Leonel Balmaceda i Denis Martínez, jedan iz biskupije Estelí, a drugi iz biskupije Matagalpa, uhićeni su prošlih dana, a Vlada ih je protjerala i poslala u Rim.

/ mk/IKA

Leonel Balmacedu i Denis Martínez uhićeni su u Nikaragvi 10. i 11. kolovoza. Leonel Balmaceda je župnik Župe Jesús de Caridad u La Trinidadu, dok je Denis Martínez odgojitelj u međubiskupijskom sjemeništu Gospe Fatimske u Managui. Obadvjema biskupijama upravlja biskup Rolando Álvarez, koji je pak u siječnju protjeran u Rim.

O protjerivanju su izvijestili branitelji ljudskih prava i neovisni mediji, poput mrežnih stranica La Prensa i 100% Noticias, koje su također izvijestile da je Danny García, župnik Župe svetoga Ivana Krstitelja u Matagalpi, navodno oslobođen, nakon vijesti o njegovu uhićenju od strane nikaragvanske policije 15. kolovoza, i da je već napustio Nikaragvu.

Od 2018. godine protjerano 245 redovnika

Prema podatcima iz izvještaja jedne nikaragvanske istraživačice u progonstvu, koje prenosi mrežna stranica 100% Noticias, od izbijanja krize u zemlji 2018. na egzil je prisiljeno ili protjerano 245 redovnika, među njima i apostolski nuncij Waldemar Sommertag, zatim tri biskupa, 136 svećenika iz više nikaragvanskih biskupija, tri đakona, jedanaest sjemeništaraca i 91 časna sestra i redovnica. Kako izvještava spomenuta mrežna stranica koja citira dokument, 19 članova klera, uključujući biskupa Álvareza, biskupa u egzilu Silvija Báeza i 14 drugih svećenika, proglašeno je “izdajicama domovine” i oduzeto im je državljanstvo, piše Vatican News.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja