Budi dio naše mreže

Kako se narodi širom svijeta pripremaju za najveći kršćanski blagdan kao i za Veliki tjedan koji mu prethodi doznajte u nastavku.

/ md

U nastavku prenosimo nekoliko neobičnih uskrsnih običaja u zemljama diljem svijeta koje donosi portal ramski-vjesnik.ba.

Njemačka

U okolici njemačkog grada Magdeburga, dječaci na Uskrs bivaju lupkani po zadnjici kako bi se iz njih istjeralo loše ponašanje. Ovaj običaj je ranije bio veoma zastupljen u Škotskoj, gdje postoji izreka ”Istučen kao Isus”.

Austrija

Posljednji četvrtak pred Uskrs se u ovoj europskoj zemlji naziva Zelenim četvrtkom, kada svi vjernici jedu zeleno povrće, a ovaj dan simboliziraju jaja obojena u zelenu boju.

Meksiko

Meksički vjernici u četvrtak pred Uskrs odlaze u sedam crkava i u svakoj od njih mole za oprost grijeha. Na Veliki petak simbolično obilježavaju stradanje Isusovo, a subotom organiziraju paljenje lutke od kartona koja simbolizira Judu.

Židovi

Gdje god živjeli u svijetu, za Židove je Uskrs izuzetno važan blagdan koji se provodi u krugu obitelji kada se vjernici podsjećaju egzodusa tijekom svoje povijesti. Za vrijeme blagdana, oni konzumiraju hranu čiji je značaj simboličan: beskvasni kruh i jaja.

Rusija

Na dan ovog velikog blagdana, Rusi odnose košare hrane na grobove dragih preminulih osoba. Tu provode veći dio dana odajući počast pokojniku.

Zemlje Južne Amerike

U mnogim gradovima ovog kontinenta, Uskrs je prilika za karneval. Vjernici uživaju u muzici i konfetima i slave ovaj radosni blagdan.

Amerika

Mališani na Uskrs traže jaja skrivena u dvorištima, a za ovu priliku i Bijela kuća otvara vrata za zabavnu potragu za jajima.

Bugarska 

U Bugarskoj najstarija žena u obitelji prvim obojenim crvenim jajetom pomiluje po licu svako dijete u obitelji i time priziva mališanima zdravlje i sreću. Nakon nedjeljne svete mise, Bugari bacaju jaja prema zidu crkve.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja