Budi dio naše mreže

Republika Mađarska kao susjedna i prijateljska država s kojom je nekoć Hrvatska bila u „maloj Europskoj uniji" pokazala je kršćansku ljubav u nedaćama potresa koji je pogodio Hrvatsku. Pomaže u obnovi nakon potresa stradalih crkvenih objekata katoličkih i kalvinističkih. O kriterijima koji su ih vodili, govorio je državni tajnik Miklós Soltész za časopis župe Majke Božje Remetske, Advocata Croatiae.

/ dz

Hrvatski narod uvijek može računati na pomoć Mađara. Sasvim je prirodno iz strane mađarske vlade da podupire bratski, prijateljski narod kada je u nevolji”, ističe Soltész. „O našoj međuovisnosti dobro govori činjenica da znamo da bi nam pomogli i Hrvati, ako bismo se mi našli u nevolji. Hrvati u Mađarskoj mogu računati na nas u obnovi škola i crkava, kao što je bilo nedavno u Santovu (mađ. Hercegszántó) i u Martincima (mađ. Felsőszentmárton). Isto tako može na nas računati i matična zemlja u zaustavljanju migracijskog vala i tijekom epidemije izazvane Covidom.

Ono što ja vidim i prema mom iskustvu u zapadnoj Europi ima mnogo, mnogo glasnih riječi, rečenica, poruka, ali pomoć stiže vrlo minimalno ili sporo. Nasuprot tome, mađarska vlada, Hrvati u Mađarskoj, mađarske karitativne organizacije i mađarske tvrtke su odmah reagirale. U prvom i najhitnijem koraku donirane su deke, lijekovi i hrana, a potom je slijedio transport stotinu kontejnera. Dugoročna pomoć već služi za ostanak u regiji. ‘Ne napuštajte crkvu, Crkvu i školu!’

Miklós Soltész/Foto: Bernard Čović/Glas Koncila

Ovo je poruka Reményika Sándora, našeg velikog mađarskog pjesnika iz 20. stoljeća. Zato ćemo osigurati potporu obnovi karmelićanske crkve na Remetama u Zagrebu, crkve u Žažini i dviju petrinjskih škola: glazbene i osnovne škole. Škola, koju pohađa oko 450 djece, teško je oštećena u potresu. Crkva u Žažini je crkva Sv. Nikole i Sv. Vida. Mađarska pomoć temelji se na više strana. Mađarske karitativne organizacije su pomogle žrtvama potresa sveukupno s više od sto milijuna forinti. Druga – ali barem jednako važna – potpora obnovi je potpora mađarske vlade i hrvatske zajednice u Mađarskoj.” Nadalje, na pitanje nas Crkva povezuje na međudržavnoj razini, zapravo, kako gleda reciprocitet, tj. odnos Hrvatske prema Mađarima koji žive na njezinu tlu, i u Mađarskoj Hrvatima koji su u toj državi, ugovornik kaže: „U studenom smo u Baji otkrili kip Ivana Antunovića koji je imao hrvatsko podrijetlo. Život biskupa ukazuje na mnoge stvari; doba u kojem je živio bilo je složeno, ali je ipak bilo jednostavno u usporedbi s današnjim. Pojedini narodi i etničke skupine s pravom su nastojali da im pružimo pomoć i podršku kako bi oni mogli predstaviti i očuvati svoj identitet.

Hrvati i Mađari smatramo da kršćanska vjera je vodeće načelo u našem životu i želimo ju prenijeti našoj djeci i našim unucima.

Kršćanstvo ih nije razdvojilo, dapače, mnogo više ih je zadržalo zajedno. U današnjem svijetu, kada je u svijetu mnogo nevolja, nije uvijek važna samo financijska pomoć, nego i da pružimo duhovnu pomoć, kao što to čine različite crkve i njihove karitativne organizacije. Baš kao što smo se mi, koji živimo u crkvama, udružili u nevolji: nakon potresa Hrvati u Mađarskoj u svom odmaralištu na otoku Pagu ugostili su stotinu djece, a mađarska vlada je organizirala ljetni kamp za 400 djece na jezeru Velence, poručivši da pazimo jedno na drugo i da pomažemo jednim drugima u duhovnom smislu. Lijepa je i inicijativa udruženja vrhunskih hrvatskih sportaša koji žive u Mađarskoj kao ‘strani legionari’, koji su pomogli u prikupljanju donacije žrtvama potresa. U povijesti mađarsko-hrvatskih odnosa, sadašnje razdoblje je jedno od najljepših. U rujnu smo predali Dom mađarske i hrvatske kulture u Semelju (mađ. Szemely) u Baranjskoj županiji. Mađarska vlada je prethodno osigurala sredstva vrijedna 80 milijuna forinta, a iduće godine osigurat će dodatnih 30 milijuna forinti kao dodatnu potporu za preostale radove ulaganja koje je već preuzela lokalna zajednica. Proširili smo Hrvatsku školu Miroslava Krleže u Pečuhu. U Santovu (mađ. Hercegszántó) će se obnoviti i proširiti škola. U Martincima (mađ. Felsőszentmárton) i u Koljnofu (mađ. Kópháza) je uljepšana crkva, a škola nije samo uljepšana nego i proširena.”

U zadnjih nekoliko godina brojne crkve, koje su u vjerskom životu Hrvata u Mađarskoj važne, obnovljene i podržavamo obnovu kulturnih prostora.

O tome može li se kroz neke nove asocijacije, bilo crkvene, kulturne i druge treba obnoviti i snažnije povezati Mađarska i Hrvatska, državni tajnik Soltész odgovara: „Suradnja je konstantna na razini vlade i na razini nacionalnih manjina. U zadnjih nekoliko godina brojne crkve, koje su u vjerskom životu Hrvata u Mađarskoj važne, obnovljene i podržavamo obnovu kulturnih prostora. Nastojimo pružiti svaku potporu hrvatskoj nacionalnoj manjini u Mađarskoj, otvoreni smo za sva pitanja. Podršku imaju ne samo nacionalne samouprave, već i nacionalne civilne organizacije, udruge i zaklade. Ali otvoreni smo i prema Hercegovini koja je vrlo važna za Hrvatsku. Primjerice, poduprijevši franjevce u Mostaru kroz program ‘Hungary Helps’.”

Sveti Stjepan nas povezuje i opominje

Poljska, Mađarska, Hrvatska… – države su koje još drže do kršćanskih vrijednosti. Koliko one mogu biti kvasac Europe i Europske unije koja se udaljava od kršćanskih temelja na kojima je nastala Soltész ističe: „Hrvatska i Poljska uvijek mogu računati na našu domovinu, posebno danas, kada napadaju naše narode s namjerom da unište temeljne vrijednosti. Simbol Zapadnog saveza našeg prvog kralja, kralja svetog Stjepana je 12 zvijezda koje simbolizira Djevicu Mariju, a nalazi se na zastavi Europske unije; međutim, ove naše vrijednosti sada žele od nas oteti. Za nas su vrijednosti one koje je Bog napisao u ljudske duše prije dvije tisuće godina. Sveti Stjepan je sklopio dva saveza. S jedne strane, s kršćanstvom iz zapadne Europe kako bi opstali, učvrstili naše kršćanske korijene i da bi prenijeli kršćanske vrijednosti.

S druge strane Sv. Stjepan sklopio je savez s Djevicom Marijom (Patrona Hungariae), koja nas od tada štiti i čuva.” Govoreći o konkretnoj pomoći u obnovi oltara remetskoga svetište koje je jako povezano s Mađarskom, jer ima povijesne poveznice s Mađarskom, od dolaska pavlina do karmelićana. Državni tajnik Soltész kaže: „Sve su crkve važne, ali neke crkve zbog svog položaja ili povijesne prošlosti zaslužuju posebnu pozornost. Takva je i karmelićanska crkva na Remetama u Zagrebu, koja je isto oštećena u potresu. U suradnji s Hrvatskom državnom samoupravom u Mađarskoj pružili smo 15 milijuna forinti potpore za spašavanje vrijednog oltara crkve. Ovakve geste, međusobna suradnja, međusobne posjete u države, bilo hodočasnički ili turistički, jačaju hrvatsko-mađarske odnose.

Gledajući antikršćanske i antinacionalne trendove u svijetu i Europi, vjerujem da će se naše prijateljstvo ojačati.

Međutim, bila bi jednako lijepa gesta ukoliko bi hrvatska strana mogla u prekrasno obnovljenu tvrđavu prihvatiti kip princeze, Sv. Margarete koja je rođena u kliškoj tvrđavi i kasnije postala dominikanska redovnica. Vjerujem da je odnos dvaju naroda je jači od bilo kakvih mogućih trenutnih nesuglasica. A gledajući antikršćanske i antinacionalne trendove u svijetu i Europi, vjerujem da će se naše prijateljstvo ojačati.” Neizostavna je i zahvala Republici Mađarskoj u vremenu obrambenog Domovinskog rata dok je pružala utočište brojnim katolicima protjeranim iz Srbije, na što Soltész odgovara: „Vjerujem da ljudi koji su tijekom svog života doživjeli pomoć i velikodušnost od Mađara, neće to nikada zaboraviti i uvijek će biti zahvalni. U tom smislu, njegovanje i održavanje odnosa je prirodan proces. Ali rat također upozorava na to koliko je mir krhak i koliko je velika naša zajednička odgovornost da ga sačuvamo.”

Nasilni napadi neomarksističke ideologije

U poruci i božićnoj čestitci državni tajnik Soltész kaže: „Hrvati i Mađari smatramo da kršćanska vjera je vodeće načelo u našem životu i želimo ju prenijeti našoj djeci i našim unucima. Poznajemo i doživjeli smo razorna desetljeća marksizma. Vidimo nasilne napade neomarksističke ideologije. Više nisu zadovoljni s ekonomskom moći, nego žele se očitovati o obrazovanju naše djece i unuka, izaslanici rodne ideologije već su pred vratima vrtića i škola koje su na mnogim mjestima ‘razbili’. U europskoj politici pak sve su glasnije divlje liberalne političke snage koje žele ukinuti nacionalne države. Ako se narodi srednje Europe – uključujući Hrvate i Mađare – udruže i zajedno odbiju te napade, onda ćemo imati kršćansku i nacionalnu budućnost u našim domovinama. Isus Krist je spasio svijet, ali u vlastitom životu mi moramo predstaviti Kristov nauk. Blagoslovljen Božić želim svima vama!”

Vlado Čutura

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja