Budi dio naše mreže

Izraelska uprava za starine objavila je 16. ožujka da su na jugu Judejske pustinje pronađeni dijelovi 2000 godina starog biblijskog pergamenta, prenosi HINA pisanje portala www.timesofisrael.com. Nazvali su to otkriće "povijesnim" i jednim od najvažnijih od pronalaska Kumranskih spisa ili sedam svitaka otkrivenih sredinom 20. stoljeća u spilji Wadi Qumran blizu Mrtvoga mora.

/ hjb

“Zahvaljujući arheološkim iskapanjima, prvi put nakon više od 60 godina, otkriveni su dijelovi biblijskog pergamenta”, stoji u priopćenju Izraelske uprave za starine (IAA). Dijelovi rukopisa na grčkom omogućili su, po riječima izraelskih arheologa, rekonstrukciju odlomaka iz Staroga zavjeta, točnije iz Knjige proroka Zaharije i Knjige proroka Nahuma. Pronađeni su tijekom arheoloških iskopavanja u spilji prirodnog rezervata Nahal Hever, u sklopu akcije pokrenute na državnoj razini s ciljem borbe protiv pljačke nacionalne kulturne baštine. Da bi uspješno izveli operaciju, koja se protezala i na dio Judejske pustinje smještene na Zapadnoj obali, IAA je arheolozima stavila na raspolaganje bespilotne letjelice i alpinističku opremu.

Osim dijelova pergamenta, arheolozi su otkrili rijetke ‘komade’ koji datiraju iz razdoblja židovskog ustanka Bar Kohbe protiv vlasti rimskog cara Hadrijana (132.-136.), no i mumificirani dječji kostur ogrnut platnom, star oko 6000 godina te košaru koja datira iz razdoblja otprije 10.500 godina. Israel Hasson, direktor Izraelske uprave za starine, koja pronađene predmete proučava u svom laboratoriju smještenom u jeruzalemskom Muzeju Izraela, kaže da je svrha ove inicijative, pokrenute 2017., “spasiti rijetku i značajnu nacionalnu kulturnu baštinu od pljačkaša“.

Od otkrića svitaka s Mrtvog mora, pronađenih prije više od 70 godina u kumranskim spiljama, kamene spilje Judejske pustinje postale su česta meta pljačkaša antičkih starina. Tih 900 rukopisa smatra se jednim od najvažnijih arheoloških nalaza svih vremena jer sadrže vjerske tekstove na hebrejskom, aramejskom i grčkom, kao i najstariju poznatu verziju Staroga zavjeta.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja