Budi dio naše mreže

Prema podacima prikupljenim na internetskim stranicama ACN Internationala, najmanje 840.000 djece iz 140 zemalja svijeta sudjelovalo je u ACN-ovoj kampanji „Milijun djece moli krunicu“.

/ mp

Više od 840.000 osoba iz 140 različitih zemalja svijeta odazvalo se pozivu pape Franje da se pridruže inicijativi Milijun djece moli krunicu, koju promiče Međunarodna zaklada Pomoć Crkvi u nevolji (ACN), a upriličena je 18. listopada ove godine, donosi Nedjelja.ba.

„Jako smo zadovoljni odazivom. Diljem svijeta djeca su se okupljala kako bi molila za mir, čak i u zemljama koje su trenutno u ratu. Grkokatolička Crkva Ukrajine, na primjer, obavijestila je ACN da je inicijativa promovirana u svim njezinim župama, a tu su i slike djece koja su mola u Pembi, u Mozambiku, koji je posljednjih godina teško pogođen terorizmom“, rekao je Thomas Heine-Geldern, izvršni predsjednik ACN Internationala.

„Neke brojke su nevjerojatne! Poljska vodi s gotovo četvrt milijuna, a slijedi je Slovačka sa 190.000. U Australiji i Indiji također je sudjelovalo mnogo djece“, dodao je Heine-Geldern.

No dok brojevi i statistika mogu dati predodžbu o opsegu kampanje Milijun djece moli krunicu, ACN ističe da se svaka molitva računa. „Ima djece koja su se pridružila iz zemalja u kojima su kršćani mala skupina, poput Saudijske Arabije, Omana, Katara i Azerbajdžana. A pridružila su se i djeca iz azijskih zemalja u kojima kršćani nemaju lak život, poput Laosa, Butana – gdje se prijavila jedna osoba – i Mianmara.“

Prema izvješćima dostavljenim organizaciji, inicijativa je imala velik odaziv u stotinama škola diljem svijeta. Recimo, samo u Keniji službeno se pridružilo 50-ak škola, a sudjelovale su i škole iz Španjolske, Južne Koreje, Argentine, Čilea i Meksika…

U svetištu Gospe Fatimske, u Portugalu, djeca iz različitih zemalja okupila su se u Kapelici ukazanja kako bi predvodila svakodnevno molitvu krunice u 18:30 h, koja se uživo prenosila na televiziji i radiju, što je omogućilo mnogima da se uključe i mole.

Počeci molitvene inicijative Milijun djece moli krunicu sežu u 2005. godinu kada je skupina djece viđena kako moli krunicu u lokalnom svetištu u glavnom gradu Venezuele Caracasu, a neke od odraslih koji su svjedočili tomu prizor je podsjetio na riječi sv. Padra Pija koji je jednom rekao: „Kad milijun djece bude molilo krunicu, svijet će se promijeniti.“ Od tada se kampanja brzo proširila i postala svjetski fenomen. Svrha ove molitvene kampanje, koju promiče međunarodna zaklada papinskoga prava Pomoć Crkvi u nevolji (ACN), jest moliti za mir i jedinstvo u cijelom svijetu, a istovremeno potaknuti djecu i mlade da imaju povjerenje u Boga u teškim vremenima.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja