Budi dio naše mreže

U izvješću koje je objavila Zaklada Papinskog prava Aid to the Church in Need ( Pomoć Crkvi u nevolji - CAN) Burkina Faso je među 13 afričkih zemalja u kojima su kršćani najviše ugroženi.

/ mdj

Unatoč teškim progonima kršćani u Burkini Faso hrabro se vraćaju Crkvi. O. Pierre Rouamba iz Burkine Faso govoreći o znakovima vremena izjavio je: “Uistinu je upečatljivo primijetiti da se kršćani, koji su donekle napustili vjersku praksu prije krize, vraćaju vjeri u vrijeme kada teroristi čine sve što mogu kako bi zatrli kršćanstvo. Dok teroristi sprječavaju kršćane da se okupljaju u crkvama, obitelji se nalaze u svojim domovima kako bi ponovno zapalili plamen vjere kroz satove vjeronauka i zajednička slavlja kada nema svećenika”, prenosi nedjelja.ba.

Ovi napadi doveli su do smrti više od 2 000 civila i vojnika, a više od dva milijuna ljudi raseljeno.

Suočena s višestrukim državnim udarima 2022., Burkina Faso se pogoršala s “djelomično slobodne” na “neslobodnu” u godišnjem izvješću Freedom Housea.

Uistinu je upečatljivo primijetiti da se kršćani, koji su donekle napustili vjersku praksu prije krize, vraćaju vjeri u vrijeme kada teroristi čine sve što mogu kako bi zatrli kršćanstvo.

Prije državnih udara, Ustav je promicao sekularnu državu, osiguravajući pravo pojedinaca da biraju i mijenjaju svoju vjeru te da prakticiraju vjeru po vlastitom izboru. Nažalost, državni udari suspendirali su Ustav, tako da unatoč pravima koja su građani Burkine možda ranije imali, malo je jamstva za njihovu vjersku sigurnost.

Naznake nade u bolje sutra

Trenutačni prijelazni predsjednik Burkine Faso Ibrahim Traore preuzeo je dužnost u rujnu 2022. u dobi od 34 godine, što ga čini najmlađim svjetskim čelnikom, ne računajući nasljedne monarhije, javlja International Christian Concern (ICC)

Traore je obećao povratak demokraciji putem predsjedničkih izbora u srpnju 2024. Međutim, dok čekaju, kršćani se svakodnevno suočavaju s opasnostima, a ovako o. Rouamba opisuje situaciju kršćana u zemlji: “Za kršćane vremenska perspektiva ne ide dalje od sljedeća 24 sata. Ne znamo hoćemo li preživjeti sljedeći dan.”

Burkina Faso je država u zapadnoj Africi bez izlaza na more. Graniči s Malijem na zapadu i sjeveru, Nigerom na istoku te Togom, Beninom, Ganom i Bjelokosnom Obalom na jugu. Do 1984. zvala se Gornja Volta po rijekama Crnoj, Bijeloj i Crvenoj Volti koje protječu kroz zemlju.

Traore je obećao povratak demokraciji putem predsjedničkih izbora u srpnju 2024. Međutim, dok čekaju, kršćani se svakodnevno suočavaju s opasnostima.

Država od 22 milijuna žitelja ima 274 200 kmpovršine (otprilike šest puta veća od BiH). Od ukupnog broja žitelja 63% su muslimani, 20% katolici, 6% su pripadnici različitih protestantskih skupina dok njih 9% pripadaju starim afričkim plemenskim vjerovanjima.

Usprkos terorizmu i nestabilnoj političkoj situaciji popisi i studije pokazuju kako broj kršćana u ovoj zemlji stabilno raste.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja