Budi dio naše mreže

Franjevac fr. Juan Antonio Orozco Alvarado (33) našao se na putu rivalskoj pucnjavi narko bandi. Ubijen u tuči metaka dok je bio na putu da slavi misu u sjevernom središnjem dijelu Meksika.

/ dz

Franjevac fr. Juan Antonio Orozco Alvarado (33) našao se na putu rivalskoj pucnjavi narko bandi. Ubijeno je i nekoliko drugih ljudi. Svećenik je bio na putu u pastoralni posjet zajednici Tepehuana de Pajaritos.

“Neki naoružani članovi kartela Jalisco Nueva Generación (CJNG) i kartela Sinaloa počeli su napadati jedni druge”, izvijestio je Fides, informacija Papinskih misijskih društava. “Svećenik i mala skupina vjernika zajednice koji su ga dočekali i s njim išli u crkvu našli su se usred borbe., prenosi Aleteia.

Fr. Orozco, porijeklom iz Monclove, u sjevernoj meksičkoj državi Coahuila, bio je župnik u Santa Lucía de la Sierra, u općini Valparaíso, Zacatecas. “Padre Juanito”, kao što je bio poznat, upravo je započeo svoj pastoralni rad na tom području prije šest mjeseci. Meksička biskupska konferencija (CEM) izrazila je žaljenje zbog pucnjave i izrazila nadu da će Gospa od Guadalupe “utješiti našu bol srcem svoje majke i vratiti pravdu i mir u našem društvu”. CEM je također rekao da je vlč. Orozco je bio “žrtva nasilja koje postoji u našoj zemlji”.

Tepički biskup Luis Flores Calzada rekao je na Facebooku da je vlč. Orozco ubijen u općini Mezquital u državi Durango dok je “ušao u unakrsnu vatru dviju skupina koje su se borile” preko Duranga do autoceste Zacatecas. Biskup je priložio fotografiju svećenika kako leži licem prema dolje pokraj crvenog kamioneta s rupama od metaka. Na vozačevim vratima kamioneta bilo je ispisano ime franjevačke župne službe: “Missión Franciscana Parroquia de Santa Lucia.” Fr. Činilo se da Orozco ima smeđu kaputić preko glave i bijeli ogrtač.

Prema podacima Katoličkog multimedijskog centra, u Meksiku je ubijeno najmanje 29 svećenika od 2012. godine.

Franjevac fr. Gilberto Hernández, glasnogovornik Reda manje braće, rekao je vlč. Orozco je bio jedan od trojice franjevačkih svećenika koji su služili župi Santa Lucía de la Sierra u surovom i izoliranom dijelu države Zacatecas, izvijestio je David Agren, meksički novinar koji je pisao za Katoličku vijest. Fr. Hernández je rekao da nije bilo prijetnji Orozcu, iako regija ima problema s javnom sigurnošću.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja