Budi dio naše mreže

"Nakon niza mjera i poticaja za mlade obitelji i obitelji s djecom, Mađarska primjećuje stalni rast nataliteta", izjavila je mađarska ministrica obitelji Katalin Novák.

/ mp

U prvoj polovici ove godine Mađarska je zabilježila porast broja poroda za pet posto, 2.488 poroda više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te rast stope fertiliteta s 1,44 na 1,53 djece po ženi, javlja Nedjelja.ba.

Najveći porast zabilježen je u mjesecu lipnju s porastom od 8,9 posto, dok je na drugom mjestu mjesec siječanj s porastom od 8,8 posto. Niti jedan mjesec ove godine nije zabilježio pad nataliteta u odnosu na 2019, piše portal tribun.hr.

Prema podacima mađarskog statističkog ureda, ove godine je i umrlo manje ljudi nego prošle godine, unatoč epidemiji korona virusa. U prvo polovici ove godine zabilježeno je četiri tisuće smrti manje nego u istom razdoblju 2019. godine. Porastao je i broj brakova i to za 2.158 u odnosu na prošlu godinu.

Dio mjera poticaja za obitelji koje je uvela Orbanova vlada uključuje beskamatni kredit od 28.000 eura za bračne parove, koji biva u potpunosti otpisan ako bračni par bude imao barem troje djece.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja