Budi dio naše mreže

Sve veći je broj upita ljudi koji žele postati kumovi nekome od učenika o kojima skrbi Centar Otac Vjeko. Potaknuti time u Centru su pokrenuli projekt nazvan - Prijatelj Centra Otac Vjeko.

/ im

Fra Ivica Perić, ravnatelj Centra Otac Vjeko pojasnio je zašto su umjesto klasičnog oblika kumstava ljudima ponudili ovaj jednostavniji način pomoći kroz projekt Prijatelj Centra Otac Vjeko.

“Naime, kumstvo je plemenita, ali i dugotrajna i skupa obveza. Dok je u Ruandi osnovno školovanje obvezatno, ali i besplatno, srednjoškolsko obrazovanje po učeniku nas košta 250 eura za školsku godinu. “Problemi” kumstava započinju ako donatori, iz raznih razloga, više nisu u mogućnosti skrbiti o svome štićeniku. To nas dovodi u nezgodan položaj, jer što onda učiniti s tom djecom? Kako reći djetetu da za njega više nitko ne plaća školarinu i da se ne može više školovati”, piše fra Ivica Perić za portal Centar Otac Vjeko.

Fra Ivica Perić navodi da stvaranjem obaveze prema kumovima, dovodimo i te ljude u nezgodan položaj. “Jer ih se obvezuje da za djecu uplaćuju točno određene iznose i to nekoliko godina. A to si ne može svatko priuštiti. Netko želi pomoći sa 5 kuna, jer ne može više izdvojiti, a nama i to puno znači! Mi prakticiramo zajedničku ‘blagajnu’ iz koje zajamčeno financiramo školovanje djece do završetka škole. Riječ je o zajedničkom budžetu i sve donacije idu u njega. Na početku školske godine znamo koliko imamo sredstava na raspolaganju da djeci omogućimo školovanje, svakodnevni ručak, pribor za praktičnu nastavu i uniforme. I na temelju tog budžeta upisujemo novu djecu u školu. Ovakav naš pristup se pokazuje toliko uspješnim da smo u mogućnosti svake godine uvoditi sve više noviteta u školovanju, ali i prehrani učenika za koje skrbimo”, pojasnio je.

“Također, na taj način djeci ne dajemo nadu da će jednog dana netko doći i odvesti ih u neki bolji svijet. Nekima je dosta teško shvatiti što je to ‘kumstvo’ i mnogi od njih zapravo se nadaju da je to netko tko će ih sponzorirati cijeli život, pa se zbog toga ne žele dovoljno truditi u školi”, rekao je.

Ravnatelj Centra Otac Vjeko pojasnio je da ljudima koji nam žele pomoći, nude mogućnost da postanu Prijatelj Centra Otac Vjeko, odnosno njihovi članovi podupiratelj. “Vaša obveza bila bi u tom slučaju platiti godišnju donaciju od minimalno 750 kuna / 200 KM ili 100 eura. Time pokrivate dio godišnjih troškova školovanja jednog od naših učenika. Osim obrazovanja, naši učenici u školi svaki dan dobiju topli obrok, pitku vodu, materijal za praktičnu nastavu i školsku uniformu. Prijatelji Centra Otac Vjeko tri puta godišnje na svoje će adrese dobiti pismo u kojem vam donosim novosti iz misije, sve što se napravilo u prethodnom razdoblju, kao i pisma naših o tome kako im je u školi”, naglasio je.

“Važno je znati da Prijatelji Centra Otac Vjeko mogu pomagati i mjesečnim uplatama, ne mora biti uplata za cijelu godinu odjednom. Sami birate dinamiku uplate tijekom godine. Nemate višegodišnju obvezu plaćanja. Svake godine odlučujete ponovo želite li i dalje biti Prijatelji Centra. Prijatelj Centra Otac Vjeko možete postati bilo kada u godini i možete živjeti bilo gdje u svijetu! Pisma se šalju svaka četiri mjeseca i kada god da postanete Prijatelj Centra, svakako ćete u sljedećih godinu dana dobiti pisma. Ako ste zainteresirani za ovaj oblik pomoći, slobodno nam se javite na mail: srce.za.afriku@gmail.com” , zaključio je.

Foto: Facebook profil Srce za Afriku

Na Facebook profilu Srce za Afriku objavljen je video o proslavi Dana škole Centra Otac Vjeko. Kostime za djecu napravili učenici srednje škole dizajnerskog i krojačkog smjera. U svojoj objavi napisali su način kao im se može pomoći.

Svi iz Hrvatske koji nam žele i mogu pomoći, donaciju nam mogu uplatiti na naš IBAN u Addiko Bank (bivša Hypo Alpe-Adria Bank): HR7725000091101366453. Poziv na broj ne treba, odnosno u tom slučaju u model se piše samo broj 99. Ako vam tako ne prolazi, u model pišete 00, a u poziv na broj datum uplate bez točki i zareza. Primatelj je Humanitarna udruga Srce za Afriku, Kralja Zvonimira 15, Osijek, a u opis plaćanja samo treba navesti ‘DONACIJA’.” (Za uplate iz inozemstva mora se upisati još i SWIFT/BIC: HAABHR22)
Svi iz BiH koji nam žele i mogu pomoći, donaciju nam mogu uplatiti na naš račun u Sberbank: 1404101130000942. U poziv na broj piše se datum uplate bez točki i zareza. Primatelj je Srce za Afriku, Školska 2, Orašje, a u opis plaćanja samo treba navesti ‘DONACIJA’.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja