Budi dio naše mreže

Košulja koju je nosio blaženi Rosario Livatino kada ga je ubila mafija na Siciliji 1990. godine izložena je ovog tjedna u crkvama i vladinim zgradama u Rimu.

/ mp

Livatino je proglašen blaženim 2021. u Agrigentu na Siciliji, nakon što ga je papa Franjo proglasio mučenikom zbog njegove smrti 21. rujna 1990., u dobi od 37 godina, objavila je CNA.

Dok se vozio prema zgradi suda u Agrigentu gdje je radio kao sudac, Livatinov automobil udario je drugi automobil i izbacio ga s ceste. Dok je mladi sudac bježao iz slupanog vozila u polje, brutalno je upucan u leđa, a zatim je novim hicima ubijen.

Krvava košulja koju je katolički odvjetnik i sudac nosio tog dana sada se čuva kao relikvija i donesena je sa Sicilije u Rim kako bi bila privremeno izložena za štovanje.

Krvava košulja bl. Rosarija Livatina

Relikvija, koja je stigla u Rim 13. siječnja, svečano je izložena na štovanje u nekoliko katoličkih župa i sveučilišta, kao i u talijanskom parlamentu, zgradi Vrhovnog suda, Vrhovnom sudbenom vijeću, Ministarstvu milosti i pravosuđa te Općini Rim.

Od 18. do 19. siječnja košulja nalazila se u katoličkoj crkvi unutar sjedišta talijanske financijske policije, gdje su zapovjednik general Andrea De Gennaro i nadbiskup Santo Marcianò, voditelj Vojnog ordinarijata za Italiju, sudjelovali na konferenciji koja se bavila temom “Livatino, hodočasnik pravde i vjere”.

U petak je crkva San Salvatore in Lauro dočekala relikviju na nekoliko sati ceremonijom i misom koju je slavio kardinal Dominique Mamberti, prefekt Vrhovnog suda vatikanske Apostolske signature.

Posljednja stanica na putovanju relikvije bit će 21. siječnja u bazilici Svete Marije od Anđela i Mučenika, crkvi iz 15. stoljeća sagrađenoj unutar ruševina frigidarija Dioklecijanovih Rimskih termi.

Blaženi Rosario Livatino radio je kao tužitelj na Siciliji baveći se kriminalnim aktivnostima mafije tijekom 1980-ih. Suočio se s onim što su Talijani kasnije nazvali “Tangentopoli”, mafijaškim korumpiranim sustavom koji je davao mitove za javne radove.

U dobi od 37 godina služio je kao sudac na sudu u Agrigentu, gdje se prema optuženima uvijek odnosio ljubazno.

Livatino je također bio poznat po snažnoj privrženosti i poznavanju Svetoga pisma. Nakon njegove smrti, u njegovom uredskom stolu, gdje je uvijek držao raspelo, pronađena je Biblija puna zapisa.

Hodočašće Livatinove relikvije u Rim slučajno se poklopilo s uhićenjem jednog od najtraženijih talijanskih mafijaša, Mattea Messine Denara, 16. siječnja.

Messina Denaro, ozloglašeni “boss” povezan sa sicilijanskom mafijaškom skupinom Cosa Nostra, uhićen je u Palermu nakon gotovo tri desetljeća skrivanja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja