Budi dio naše mreže

Prošli tjedan je u Meksiku ubijen 27. svećenik od 2012. godine. Trećina svijeta zahvaćena je vjerskim progonima, a kršćanska je zajednica najprogonjenija vjerska skupina.

/ mp/hk

Kako donosi Katolički mulitmedijalni centar (Centro cattolico multimedial), otac Juan Martin je u petak, 23. kolovoza ujutro nekoliko puta uboden nožem kod župnoga dvora kada se vraćao iz nabavke.

Svećenik je imao samo 55 godina, a zaređen je prije 15 godina. Biskup Matamorosa, Eugenio Lira Rugarcía, izrazio je duboku bol zbog svećenikove smrti, koju su nadležna tijela već započela istraživati kako bi rasvijetlila činjenice te izvršila pravdu.


Ove godine je zabilježeno nekoliko napada na svećenike i redovnike u Meksiku.

Podatke o porastu kršćanskih progona donosi i izvješće koje je naručilo britansko Ministarstvo vanjskih poslova. Brojke progona u svijetu približile su se razini genocida.

Trećina svijeta zahvaćena je vjerskim progonima, a kršćanska je zajednica najprogonjenija vjerska skupina, donosi portal Aleteia.

Podaci su to doneseni u zaključku izvješća o opsegu globalnog kršćanskog progona koje je naručio britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

Anglikanski biskup Philip Mounstephen, koji je proveo neovisno istraživanje na zahtjev britanske vlade, utvrdio je da “prikupljeni podaci svjedoče geografskoj rasprostranjenosti kršćanskih progona te njihovu sve veću ozbiljnost.” U nekim se područjima razina progona nedvojbeno približila međunarodnoj definiciji genocida koju su usvojili Ujedinjeni narodi (UN).

Pozivajući se na istraživanje koje su proveli Pew Research i nevladine organizacije za pomoć Crkvi u potrebi, u izvješću je utvrđeno kako je „iskorjenjivanje kršćana i drugih manjina nasilnim sredstvima otkriveno kao specifičan cilj ekstremističkih skupina u Siriji, Iraku, Egiptu, sjeveroistočnoj Nigeriji i na Filipinima.

U izvješću se navodi i kako je u određenim područjima svijeta kršćanstvo u opasnosti od potpunog nestanka te kako je glavni učinak takvih genocidnih djela protiv kršćana egzodus.

Sve manja prisutnost kršćana najočitija je u zemljama Bliskog istoka gdje se kršćanstvo suočava s mogućnošću da bude u potpunosti iskorijenjeno.

U Palestini je broj kršćana pao ispod 1,5 % stanovništva; u Siriji je kršćansko stanovništvo palo s 1,7 milijuna vjernika u 2011. na nešto manje od 450 000 danas; u Iraku se broj kršćana smanjio s 1,5 milijuna vjernika prije 2003. na ispod 120 000 vjernika danas. Kršćanstvu u tim područjima prijeti rizik od izumiranja što predstavlja opasnost za religijski pluralizam.

Progon kršćana dosegnuo je globalne razmjere, a u izvješću se navode i sljedeći slučajevi progona i diskriminacije diljem svijeta:

  • bombardiranje crkava u Egiptu, Pakistanu i Indoneziji

  • napadi državnih vojski na manjinske kršćanske zajednice u Mianmaru i Sudanu

  • mučenje kršćana u sjevernokorejskim i eritrejskim zatvorima te nasilje nad kršćanima u političkom pritvoru u Indiji

  • nasilje nad kršćanima u mnogim federalnim državama Indije

  • društveni progon i ugrožavanje vjerskih sloboda u Sjevernoj Koreji, Saudijskoj Arabiji, Maldivima, Uzbekistanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu, Kazahstanu i Kini

  • zakoni o bogohuljenju u Pakistanu, Indoneziji i Iranu

  • religijski ekstremizam koji uključuje napade na kršćanske manjine u Indiji, Mianmaru, Kini, Tadžikistanu i Uzbekistanu

“S obzirom na razmjere progona kršćana danas, postoji bojazan od daljnjeg pogoršanja i istrebljenja nekih od najstarijih vjerskih zajednica.” U izvješću se naglasila i potreba da vlade daju veći prioritet i ciljanu podršku vjerskim zajednicama koje su ugrožene.

Očekuje se da će cjelovito izvješće biti predstavljeno do kraja lipnja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja