Budi dio naše mreže

Na blagdan Gospe Fatimske, 13. svibnja 2024. godine u Fatimi, tijekom središnjeg euharistijskog slavlja blagoslovljen je Marijin hodočasnički kip za misiju Nawanatao, biskupiju Moroto u Ugandi. Ova misija će kao 13. misija – župa, ove godine biti otvorena i posvećena upravo Gospi Fatimskoj, Kraljici mira. Kip će biti predan hrvatskim hodočasnicima koji će isti donijeti u Splitsko-makarsku nadbiskupiju.

/ mdj

Mons. Damiano Guzzetti, biskup biskupije Moroto, u svojoj molbi nadbiskupu Fatime ovako je napisao: „Ove godine odlučio sam otvoriti 13. misiju u svojoj biskupiji te ju posvetiti upravo Gospi Fatimskoj – Kraljici mira. Poznato Vam je kako je Karamoja jedna od najsiromašnijih regija istočne Afrike, a sa siromaštvom dolazi puno drugih problema: glad, krađe, ubojstva, gubi se mir koji je ovom narodu itekako potreban. Mir koji je potreban ne samo mojoj biskupiji, već vidimo da je potreban cijelomu svijetu. Uvjeren sam da Marijina prisutnost, na poseban način u čašćenju kao Gospa Fatimska, kroz svoje poruke mira može isprositi toliko željeni nam mir i blagoslov obitelji pod čiju zaštitu ih povjeravam.“

Don Jakoslav u misije je otišao u ožujku 2023. godine te neumorno služi narodu kojemu je poslan, kako bi u zajedništvu s prijateljima misija u domovini i svijetu, učinio sve koliko je god moguće da se pomogne narodu Ugande.

Foto: Papinska misijska djela

U biskupiji Moroto djeluje hrvatski misionar, don Jakoslav Banić, koji je povodom ovog divnog događanja ovako poručio: „Za sve nas hrvatske misionare koji djelujemo na ovom prostoru, ovo je poseban događaj i osjećaj duboke zahvalnosti da nam se daruje povjerenje te na čuvanje i štovanje kip Gospe Fatimske s njezinom porukom mira. Poznato je kako je hrvatski narod privržen Blaženoj Djevici Mariji te joj se diljem domovine u mnogim njezinim svetištima iskazuje naša privrženost i vjernost. Raduje nas činjenica što je crkva koju bismo trebali započeti graditi u rujnu ove godine, dar hrvatskih vjernika, kao i dar franjevaca Hercegovačke provincije iz New Yorka i Švicarske. Marijin će kip tijekom sljedeća tri mjeseca biti u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji te će mu u ruke biti položena krunica iz Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, dar franjevaca Svetišta Gospe Sinjske. U rujnu ove godine, mala skupina vjernika iz Hrvatske će dopratiti kip Gospe Fatimske u biskupiju Moroto, a mjesni biskup položit će na kip krunu, dajući joj značenje Kraljica Karamoje.“

Vjernici misije Nawanataou već se godinu dana intenzivno pripremaju za ovaj događaj kao i otvaranje nove misije.

Don Jakoslav u misije je otišao u ožujku 2023. godine te neumorno služi narodu kojemu je poslan, kako bi u zajedništvu s prijateljima misija u domovini i svijetu, učinio sve koliko je god moguće da se pomogne narodu Ugande. Uz don Jakoslava, suradnica je u misiji i laikinja gđa Anđelka Čotić (Splitsko-makarska nadbiskupija) koja je od biskupa dobila dozvolu misijskog djelovanja u biskupiji Moroto u Ugandi. 

Foto: Papinska misijska djela/ Kip Gospe Fatimske

Vjernici misije Nawanataou već se godinu dana intenzivno pripremaju za ovaj događaj kao i otvaranje nove misije. Zemljište misije nazivaju Marijinim domom, a u molitvi željno joj poručuju: „Majko, tvoja djeca radosno te iščekuju i dobro došla u svoj novi dom!“ Uz don Jakoslava Banića, u Ugandi djeluje nekoliko hrvatskih misionara i misionarki: misionar don Gabijel Jukić, sestre misionarke Družbe Kćeri Božje Ljubavi i sestre misionarke Družbe Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja