Budi dio naše mreže

Odjel za vanjske odnose Ukrajinske grkokatoličke Crkve objavio je 1. ožujka hitni apel poglavara Ukrajinske grkokatoličke crkve Svjatoslava Ševčuka "Spasimo Svetu Mudrost".

/ hjb

Obavještajni izvori kažu da ruski osvajači planiraju uništiti 1000 godina staru katedralu Svete Mudrosti u povijesnom središtu Kijiva. Njegovo Blaženstvo Svjatoslav je apelirao na svijet da spasi drevni hram.

“Dobili smo informaciju da ruska vojska planira zračni napad na svetište ukrajinskog naroda još od vremena Kijivske Rusi – katedralu Svete Mudrosti u Kijivu. Njegovo blaženstvo Svjatoslav, poglavar i otac Ukrajinske grkokatoličke Crkve, poziva sve kršćane da se mole za zaštitu ovoga svetog mjesta svih slavenskih naroda i poziva agresora da se suzdrži od ovog najstrašnijeg vandalskog čina.”

Katedrala Svete Sofije / Foto: inyourpocket.com

Tisućljećima je Sveta Mudrost simbol vjere, hrabrosti i jedinstva za sve Ukrajince. Jedna je od rijetkih srednjovjekovnih crkava koja je preživjela staljinističko uništavanje crkava u glavnom gradu Ukrajine 1930-ih. Katedrala je izdržala i tisuću godina invazija, Prvi svjetski rat, revoluciju, sedam desetljeća komunizma i razaranja Drugoga svjetskog rata. a predsjednik Putin je 21. veljače, prepravljajući povijest, ustvrdio da Ukrajina u principu nema prošlost, sadašnjost ili budućnost.

Filadelfijski metropolit Borys Gudziak: “Uništenje Svete Mudrosti izbrisalo bi najvažniji duhovni i nacionalni simbol Ukrajine.”

Rusko ministarstvo obrane dalo je priopćenje u kojem se navodi da će ukrajinski glavni grad biti podvrgnut bombardiranju i raketnoj paljbi. Takva prijetnja ima za cilj stvoriti paniku u tromilijunskom gradu i natjerati ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na kapitulaciju. Posljednja tri dana stanovnici Kijiva su pod stalnim granatiranjem i skrivanjem u skloništima. U protekla 24 sata raketiranom paljbom našlo se mnogo civilnih zgrada i objekata, pri čemu je mnogo ljudi poginulo.

“Neka Sveta Mudrost – Premudrost Božja, urazumi one koji su planirali počiniti ovaj zločin”, poručio je Njegovo Blaženstvo Svjatoslav.

Katedrala je preživjela brojna stradanja

Katedrala sv. Mudrosti (ukrajinski: Собор Святої Софії ili Софійський собор) u Kijivu je izvanredan arhitektonski spomenik iz razdoblja Kijevske Rusi, najveća znamenitost grada Kijiva i prvi spomenik iz Ukrajine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi, zajedno s obližnjim manastirskim kompleksom Kijevsko-pečerska lavra.

Gradnja katedrale Svete Mudrosti započeta je 1011. godine, u vrijeme kijivskog kneza Vladimira Velikog koji je 988. prihvatio kršćanstvo kao službenu religiju Kijivske Rusi. Katedrala je završena nakon 1037. godine, a ime je dobila po svojoj nešto poznatijoj istoimenoj izvornoj inačici u Konstantinopolu Aja Sofiji. Katedrala je izvorno bila i mauzolej kijivskih vladara.

Liturgija u katedrali Svete Mudrosti / Foto: Serhej Solzhenko (EPA-EFE)

Katedrala je u velikoj mjeri oštećena nakon što je Andrej Bogoljupski, knez Vladimir-Suzdalja, opustošio Kijiv 1169. godine, a potom su to učinili i Tatari 1240. godine. Nakon Brestske crkvene unije 1596. godine, katedrala je pripala Ukrajinskoj grkokatoličkoj Crkvi, ali ju je već 1633. godine preuzeo novoimenovani kijivski pravoslavni mitropolit Petro Mogila. On je naručio opsežnu obnovu koja je najočitija na gornjim dijelovima katedrale. Te je radove izveo talijanski arhitekt Octaviano Mancini u prepoznatljivom stilu ukrajinskog baroka, mješavine talijanskog baroka i bizantske arhitekture.

Duhovno i povijesno središte ukrajinskog naroda

Kao jedna od najvećih pravoslavnih svetinja Istočne Europe i povijesni centar Kijivske mitropolije, Sveta Mudrost je simbol moći i suvereniteta Kijivske Rusi. Kao glavni državni hram imala je ulogu političkoga, duhovnog i kulturnog centra, te su pod njenim svodovima održavana svečana proglašenja kneževa i crkveni sabori, usvajani politički sporazumi i primani izaslanici. Na ovom je mjestu osnovana i prva poznata biblioteka u Kijivskoj Rusi.

Posebna veličina i značaj ove crkve skriva se u njenoj unutrašnjosti koja plijeni monumentalnim freskoslikarstvom. Unutar crkve očuvani su mozaici i freske iz prve polovice 11. stoljeća. Unutrašnjost ovog zdanja pokriva čak 260 kvadratnih metara mozaika i 3000 kvadratnih metara fresaka. Mozaike karakterizira bogatstvo palete koja sadrži 177 boja i nijansi. Čuven je lik Bogorodice Orante koji pokriva čak 6 metara svoda iznad glavnog oltara.

Marija Moliteljica, zaštitnica Kijiva / Foto: ucrainistica.blogspot.com

Ova ikona predstavlja simbol vječnog Kijiva, simbol koji proističe iz narodnog vjerovanja: “Dokle god u Mudrosti postoji Oranta, postojat će i Kijiv.”

Komunisti su htjeli srušiti katedralu i napraviti park

Ukrajinska sovjetsko-komunistička vlada je 1920-ih godina planirala srušiti katedralu kako bi se na njenom mjestu podigao “Park heroja Perekopa” u cilju proslave pobjede Crvene armije na Krimu. Katedralu su spasili znanstvenici i povjesničari, ali su sovjetske vlasti ipak 1934. godine konfiscirale svu imovinu, a katedralu pretvorili u povijesni muzej.

Koncem 1980-ih pokrenut je postupak vraćanja katedrale crkvenim vlastima, ali je to odgođeno zbog sukoba Grkokatoličke i Pravoslavne ukrajinske Crkve Moskovske patrijaršije koje su obje polagale pravo na nju. Jedno vrijeme je pravoslavnim Crkvama bilo dopušteno obavljanje vjerskih obreda u posebnim danima, ali nakon pokušaja sprovoda patrijarha Ukrajinske pravoslavne Crkve Volodimira 1995. godine, što je izazvalo krvave proteste, crkva je zatvorena za vjerske obrede.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja