Budi dio naše mreže

Pretpostavlja se da je 30. studenog 1498. rođen Andrés de Urdaneta, katolički svećenik i moreplovac koji je sudjelovao u drugom uspješnom putovanju oko svijeta u povijesti, nakon što je to Magellan prvi učinio.

/ mp

Andrés de Urdaneta rođen je na području Baskije koja se danas nalazi u sastavu Španjolske. Putovanje oko svijeta izvršio je između 1525. i 1536. Kasnije se zaredio, pristupivši Redu sv. Augustina te je kao augustinac određeno razdoblje živio u španjolskim kolonijama u Srednjoj Americi. S obzirom da je otprije poznavao Tihi ocean, španjolski vlastodršci željeli su da upravo on predvodi ekspediciju iz Srednje Amerike prema Aziji. Andrés je prihvatio sudjelovanje u ekspediciji, ali je odbio biti vođa pa je tu ulogu preuzeo Miguel López de Legazpi.

Ekspedicija s Legazpijem i Urdanetom doplovila je do Filipina 1565., a na putovanju je Urdaneta bio i duhovnik i navigator. Stigavši na Filipine izgradio je prvu katoličku crkvu, današnju baziliku Svetog Djeteta u Cebuu. Starosjedioci su ga dobro prihvatili te je nazvan i njihovim zaštitnikom, piše Povijest.hr.

Budući da je Legazpi odlučio ostati na Filipinima (postao je prvim tamošnjim španjolskim generalnim guvernerom sa sjedištem u Manili), Urdaneta se vratio u Srednju Ameriku. Prilikom povratka preko Tihog oceana morao je navodno osobno preuzeti vodstvo iako je već bio u 60-im godinama. Kako bi pronašao povoljne vjetrove, brodove je usmjerio prema sjevernijem dijelu Tihog oceana, na zemljopisnoj širini Japana. Uspio je doći do Acapulca, a ta ruta, kojom su kasnije plovili španjolski brodovi na liniji Acapulco-Manila, po njemu je prozvana Urdanetinom rutom.

Umro je na području današnjeg Meksika 1568. u 70. godini života.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja