Budi dio naše mreže

Mađarski kardinal Péter Erdő pozvao je katolike diljem svijeta da sudjeluju u klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu u subotu kao priprema za Međunarodni euharistijski kongres koji će se održati sljedeće godine.

/ mp

Obraćajući se putem mrežne stranice ove globalne inicijative, kardinal Péter Erdő pozvao je katolike da se pridruže klanjanju u subotu, 21. studenoga, uoči svetkovine Krista Kralja.

“U trenutnoj epidemiološkoj situaciji, gdje nema mogućnosti okupljanja u našim crkvama, također se možemo pridružiti klanjanju iz svojih domova svojim osobnim molitvama”, istaknuo je nadbiskup Esztergom-Budimpešte i primas Mađarske, javlja Catholic News Agency.

“Sudjelujmo u ovom zajedničkom klanjanju, pridružimo se župi, zajednici i obitelji! Neka ovo klanjanje u svijetu bude sljedeća stanica u našoj pripremi za 52. Međunarodni euharistijski kongres u Budimpešti i proživimo obnovljenu ljubav prema Bogu”, stoji u kardinalovom pozivu.

Organizatori su zamolili one koji će sudjelovati u globalnoj inicijativi klanjanja da se registriraju na mrežnoj stranici corpusdomini.iec2020.hu. Web stranica izvijestila je da su se od 17. studenoga u Europi, Sjevernoj Americi, Južnoj Americi, Aziji, Africi i Oceaniji registrirale 2.002 zajednice.

Prema internetskoj stranici Međunarodnog euharistijskog kongresa 2021., klanjanje u svijetu odvijalo se dva puta godišnje – u subotu u tjednu Tijelova te uoči blagdana Krista Kralja – u posljednje tri godine, uz sve veći broj sudionika.

U subotu će biti sedmi put da je ovakav globalni događaj. Prošlog studenog katolici su zajedno molili na 1.118 lokacija u 54 zemlje.

Vatikan je u travnju najavio da će se Međunarodni euharistijski kongres u Budimpešti, koji je trebao biti održan u rujnu, odgoditi za 2021. zbog pandemije koronavirusa.

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni izvijestio je kako je odluku o premještanju osmodnevnog skupa na rujan 2021. donio papa Franjo, zajedno s mađarskim biskupima i Papinskim odborom za međunarodne euharistijske kongrese.

Program Međunarodnog euharistijskog kongresa, koji je bio planiran da se održi od 13. do 20. rujna, uključivao je misu, molitvu, kateheze i razgovore, kao i kulturna i duhovna događanja oko glavnog grada Mađarske.

Međunarodni euharistijski kongres prvi se put održao u Francuskoj 1881. godine s ciljem povećanja predanosti euharistiji.

Posljednji kongres održan je u Cebuu na Filipinima, 2016. Bilo je 12.000 sudionika, iako su milijuni sudjelovali u dodatnim misama.

Cilj događaja je pružiti svjedočenje stvarne prisutnosti Isusa Krista u euharistiji i promovirati bolje razumijevanje liturgije i euharistije u životu Crkve. Kongres se sada održava svake četiri godine.

Mađarska ima 9,8 milijuna stanovnika, od kojih je 62% katolika. Zemlja koja se graniči s Austrijom, Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom, Rumunjskom, Ukrajinom i Slovačkom, posljednji je put bila domaćin Euharistijskog kongresa 1938. godine.

U svojoj poruci uoči svjetskog klanjanja u subotu, kardinal Erdő poručio je: “Isus Krist, opraštajući se od svojih učenika, poslao ih je u cijeli svijet da naviještaju evanđelje. Obećao je da će biti s njima ‘uvijek, do kraja vijeka.'”

“S nama je u svom učenju, u svom milosrđu, u svojim sakramentima, ali posebno u slavlju euharistije i u Presvetom Oltarskom Sakramentu koji i mi štujemo izvan mise.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja