Budi dio naše mreže

"Tijekom božićnih dana molili smo se za mir na zemlji i vrlo smo tjeskobni oko toga što će se dalje dogoditi (...) Molimo se da će se situacija umiriti. Čekamo što će se dogoditi. Stanje u Bagdadu i na jugu više zabrinjava, a u Kirkuku i Kurdistanu još uvijek je mirno. Zasad je to sve što možemo reći", naveo je mons. Yousif Thomas Mirkis.

/ at

Kaldejski nadbiskup Kirkuka, mons. Yousif Thomas Mirkis razgovarao je s Catholic News Service u povodu zadnjih događaja na Bliskom Istoku. Iračani se boje da bi njihova zemlja, već izmučena od dugogodišnjih ratova, mogla biti uvučena u konflikt između Sjedinjenih Američkih Država i Irana nakon što je američki predsjednik Donald Trump naredio ubojstvo bagdadskog vrhovnog generala Qassema Soleimanija izazvano nizom napada između SAD-a i iranskih snaga. Soleimani je, prema analitičarima, bio politička figura moćnija od bivšeg vođe al-Qaide Osame bin Ladena i preminulog vođe tzv. Islamske Države Abu Bakr Baghdadija, izvještava National Catholic Reporter.

“Tijekom božićnih dana molili smo se za mir na zemlji i vrlo smo tjeskobni oko toga što će se dalje dogoditi s obzirom na vrijeme u kojem je izvršena ova američka osveta. Osim toga, ovo bi moglo podijeliti naciju”, rekao je nadbiskup i upozorio da bi ubojstvo generala koji je arhitekt teheranskih ratova moglo pojačati podjele između sunitskih i šijitskih muslimana.

“Molimo se da će se situacija umiriti. Čekamo što će se dogoditi. Stanje u Bagdadu i na jugu više zabrinjava, a u Kirkuku i Kurdistanu još uvijek je mirno. Zasad je to sve što možemo reći”, naveo je mons. Yousif Thomas Mirkis.

Veleposlanstvo SAD-a u Bagdadu je u međuvremenu izdalo sigurnosno upozorenje poručivši Amerikancima da odmah napuste Irak, ako su u mogućnosti avionskim linijama ili pak kopnenim putem.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja