Budi dio naše mreže

Judejska pustinja smatra se relativno malom pustinjom koja se prostire na samo 580 četvornih kilometara, ali sadrži brojne fascinantne rezervate prirode, povijesne znamenitosti, samostane i iskonske panorame zbog kojih je uzbudljivo i jedinstveno mjesto za posjet.

/ ts

Judejska pustinja, prikazana u mnogim biblijskim pripovijestima, mjesto je boravka i propovijedanja Ivan Krstitelja, glasa koji viče u pustinji: „Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!” (Mt 3, 3) Nakon krštenja na rijeci Jordan, i Isus je 40 dana proveo u Judejskoj pustinji, gdje je pobijedio Sotonine kušnje. Mjesto je to osame i tišine, u kojemu smo lišeni ugoda svijeta i iz kojega izlazimo osnaženi Božjom prisutnošću ako smo se za Njega opredijelili.

Pustinja predstavlja čistoću, mjesto krajnje tišine u kojemu možemo čuti „šapat laganog i blagog lahora” (1 Kr 19, 12).

Judejska pustinja / Foto: Pixabay

Stranica Land of the Bible pobliže opisuje Judejsku pustinju smještajući je u prostor između Judejskog gorja na zapadu i Mrtvog mora na istoku. Smatra se relativno malom pustinjom koja se prostire na samo 580 četvornih kilometara, ali sadrži brojne fascinantne rezervate prirode, povijesne znamenitosti, samostane i iskonske panorame zbog kojih je uzbudljivo i jedinstveno mjesto za posjet.

Mjesto je to prepuno pogleda koji oduzimaju dah i koji se neprestano mijenjaju. Planine, litice i brda stoje uz platoe, riječna korita i duboke kanjone. Prostranstvom pustinje prolazi nekoliko rijeka koje su stvorile kanjone duboke do 1.600 metara. Neke od tih rijeka imaju vodu tijekom cijele godine i stvaraju oaze kao što su Nahal Arugot, Nahal Prat i Nahal David. Drevne litice uzdižu se na istočnom rubu pustinjske kule do visine od 980 metara iznad obale Mrtvog mora, a podnožju leže prirodni rezervati poput Ein Gedi i Einot Tzukim.

Masada – Judejska pustinja / Foto: Pixabay

Judejska pustinja nalazi se blizu Jeruzalema i relativno je slabo naseljena. Nekoliko naselja smjestilo se na samom rubu pustinje poznate po krševitom krajoliku koji je kroz povijest pružao utočište i skrovište pobunjenicima i zelotima, kao i osamu i izolaciju redovnicima i pustinjacima. U vrijeme Makabejaca (prije oko 2.000 godina) u pustinji su osnovane velike tvrđave kao što su Masada i Horkenya. U razdoblju velike pobune protiv Rima, na Masadi se vodila posljednja bitka židovskih zelota, a tijekom razdoblja Drugog Hrama tamo su živjeli pripadnici kulta Judejske pustinje.

Kumran – Judejska pustinja / Foto: Pixabay

Prije nekoliko desetljeća tu su otkriveni svici s Mrtvog mora, skriveni u špilji u Kumranu, koji pomažu u rasvjetljivanju Biblije i razdoblja tijekom kojeg su nastali. Vrijedno je posjetiti Nacionalni park Kumran i vidjeti arheološke ostatke židovskog naselja koje je tamo postojalo.

No židovski pobunjenici nisu bili jedini ljudi koji su živjeli u Judejskoj pustinji. Tijekom bizantskog razdoblja (prije otprilike 1.500 godina) tamo je živio poseban red redovnika poznat kao Laura koji je svoj životni stil temeljio na potpunoj izolaciji i samoći. Veličanstveni samostani koji su pripadali redovnicima ovoga reda izgrađeni su na liticama i pukotinama stijena, s malim, osobnim odajama i kupolama za zajedničke sastanke za vrijeme molitve.

Mar Saba – Judejska pustinja / Foto: Pixabay

I mnogi drugi samostani osnovani su u Judejskoj pustinji. Neki od njih su još uvijek aktivni, dok su drugi, poput samostana Mar Saba i Mar Jirias, danas prazni te su ostale samo ruševine. U blizini Judejske pustinje i samostana nalazi se vrlo važno mjesto za kršćanstvo, mjesto krštenja na rijeci Jordan, gdje je Isusa krstio Ivan Krstitelj.

Posjetitelji koji žele upoznati Judejsku pustinju mogu poći na izlet nekoliko dana pješice, biciklom, terencem i smjestiti se u jednom od mnogih hotela u okolici ili kampirati pod zvijezdama za pravo iskustvo Judejske pustinje gdje se i danas može osjetiti dašak biblijskih vremena.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja