Budi dio naše mreže

Dok suvremeno društvo okrutno odbacuje nerođene opravdavajući pobačaj pravom žene na izbor, upoznajte slučaj borbe za život najmanjeg novorođenčeta na svijetu, porođenog u 24. tjednu trudnoće.

/ ts

Nakon što je u kolovozu ugledao svijet s tek 268 grama težine i zatim pet mjeseci proveo na intenzivnoj njezi nedonoščadi, ova najmanja muška novorođena beba na svijetu spremna je za život bez liječničke njege. Kako tijekom trudnoće dječak nije dobivao na težini, liječnici su ga, iz straha da neće preživjeti, porodili hitnim carskim rezom u 24. tjednu trudnoće, piše Aleteia.

Kad je konačno otpušten iz Tokijske sveučilišne bolnice Keio težio je 3,2 kg te se sada normalno hrani i dobro napreduje.

„Mogu samo reći da sam sretna što je toliko napredovao u težini, jer, iskreno, nisam bila sigurna da će preživjeti”, rekla je dječakova majka.

Doktor Tekeshi Arimitsu, koji je pratio dječakovo zdravstveno stanje, rekao je za BBC kako je, prema bazi podataka Sveučilišta Iowa, ovo najmanja novorođena beba na svijetu spremna da bude otpuštena iz bolnice. Kako navodi, želja mu je bila dokazati da novorođenče može napustiti bolnicu u dobrom zdravstvenom stanju, iako je rođeno vrlo maleno.

Prema statističkim podacima Tokijske sveučilišne bolnice Keio, stopa preživljavanja nedonoščadi težine ispod 1 kilograma je oko 90%,a za one rođene ispod 300 grama stopa se smanjuje na 50%.

Prethodni slučaj najmanjeg muškog novorođenčeta na svijetu zabilježen je u Njemačkoj čija te težina iznosila 274 grama. Najmanja je djevojčica, prema istoj bazi podataka, rođena je također u Njemačkoj 2015. godine, a težila je 252 grama.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja