Budi dio naše mreže

Kristov Stol - Misijska Europska Inicijativa, za prigodu sudjelovanja na 52. Međunarodnom Euharistijskom Kongresu u Budimpešti - euharistijskoj procesiji u subotu 11.9 i svečanoj sv. misi sa sv. Ocem Franjom u nedjelju 12.9.2021, dao je izraditi posebnu svečanu procesijsku zastavu - s likom bl. kardinala Stepinca, koji je 1938. godine osobno sudjelovao, zajedno sa preko 2000 hrvatskih hodočasnika, također u Budimpešti na 34. Međunarodnom Euharistijskom Kongresu.

/ dz

Svi naši prvopričesnici, i oni stariji jako dobro znaju što je to sv. Euharistija, i kako nam se sam Isus Krist po njoj trajno darovao, i ostao trajno prisutan među nama.

Manje poznato je možda da Crkva putem posebnog Papinskog odbora za međunarodne euharistijske kongrese, još od kraja 19. st, kada je 1881. u francuskom Lilleu održan prvi takav kongres, svakih nekoliko godina, naizmjenično u različitim gradovima unutar ili izvan Europe organizira okupljanje katolika cijeloga svijeta s ciljem da se promiče svijest o središnjem mjestu Euharistije u životu i poslanju Katoličke Crkve.

U rujnu ove godine (5-12.9.2021), održan je takav povijesni 52. Međunarodni Euharistijski Kongres, u Budimpešti, glavnom gradu susjedne Mađarske, koji je od Zagreba udaljen oko 350 km – bliže npr. od Splita, a na čijem završetku je sv. Otac Franjo – održao svečanu završnu sv. Misu na Trgu heroja, a večer prije toga – kroz cijeli grad, u veličanstvenoj višesatnoj procesiji za Presvetim, u velikoj Pokaznici, na posebnom vozilu, hodalo je veliko mnoštvo vjernika iz čitavog svijeta, njih preko 100.000, sa svojim zastavama i oznakama, u duhovnom ozračju, i pjevanju pobožnih pjesama i molitvenih zaziva, na latinskom i drugim jezicima.

Zanimljivo je da je davne 1938. godine, na istome mjestu održan 34. MEK, na kojem je bio i sam kardinal Stepinac, te brojni hrvatski biskupi i svećenici toga vremena, uz preko 2000 hodočasnika iz Hrvatske, uz predstavnike svih drugih naroda, uz posebnog Papinog izaslanika – budućeg Papu Pia XII. Tom prigodom je Euharistijska procesija održana rijekom Dunav, u dugačkoj koloni brodova, od kojih je prvi nosio Presveto Euharistijsko Otajstvo, a ostali su svečano plovili za njim.

Kako je taj kongres održan neposredno prije početka 2. svjetskog rata, imao je veliko značenje za preporuku Bogu svega što će slijediti, prema Stepinčevu geslu: „U Tebe se, Gospodine, uzdam!“, a znakovite su i riječi iz tamošnje propovijedi kardinala Stepinca: „Sveta Euharistija zlatni je vez ljubavi, koji veže čovjeka s Bogom. Ona je zlatni vez, koji veže pojedince, koji veže pojedine obitelji, pojedine narode i države.“

Povodom sudjelovanja na Kongresu, Kristov Stol – Misijska Europska Inicijativa dao je izraditi posebnu zastavu, s logom starog kongresa iz 1938, i logom novoga iz 2021, s likom kardinala Stepinca, i slikom posebnog misijskog križa, koji je bio glavni simbol kongresa, kojeg su izradili mađarski umjetnici i obrtnici, a sadržavao je relikvije brojnih europskih svetaca i blaženika, pa tako naravno i hrvatskih – bl. Stepinca, bl. Miroslava Bulešića, blaženih drinskih mučenica i sv. Marka Križevčanina. Na zastavi je dvojezično na hrvatskom i engleskom pisalo: Bl. Kardinal Stepinac (1898-1960), hrvatski svetac i mučenik.

A uz Stepinca, na zastavi, na kongresu se zatekao i lik sv. Leopolda Mandića (1866-1942), koji je isto bio suvremenik toga prvog kongresa, te ga sigurno duhovno i molitveno pratio.

Iako na kongresu na žalost nije bilo puno Hrvata, Kristov Stol se pobrinuo da hrvatska prisutnost ipak ne ostane neprimijećena, ponosno u procesiji noseći Stepinčevu zastavu i lik sv. Leopolda Mandića, te su se svi prisutni Hrvati rado javljali i slikali sa svojim svetim predstavnicima, posebice naši Hrvati koji žive u Mađarskoj, bračni par Skenderović i drugi, a susreli smo i g. Claudea Grbešu, hrvatskog predstavnika Jeruzalemskih vitezova. Među postrojbama skauta u procesiji, bilo je i par njih iz Hrvatske, a i strani sudionici, laici, svećenici, vojnici, su radosno prilazili, slikali se i javljali, budući i Mađari imaju svoga kardinala Józsefa Mindszentyja (1892-1975), koji je proživio sličnu sudbinu i progone poput našega kard. Stepinca, a čiju beatifikaciju Mađari čekaju jednako željno i usrdno, kao što mi čekamo Stepinčevu kanonizaciju, o kojoj želji je svjedočila i naša zastava u Budimpešti, na Euharistijskoj Procesiji i Papinoj misi. Starijim gospođama iz Mađarske se posebno svidio logo starog kongresa na zastavi, jer su i njihovi roditelji sudjelovali na tome kongresu, te su one ponijele starinske suvenire i zastavice svojih roditelja s toga kongresa.

Stepinčeva zastava na Međunarodnom euharistijskom kongresu u Budimpešti 2021.

Zastavu je svečano blagoslovio krašićki župnik vlč. Ivan Vučak, na Stepinčevom grobu, dan uoči polaska predsjednice Kristova Stola Drine Ćavar, prema Budimpešti, a taj datum se poklapa i s godišnjicom prvog dolaska sv. Ivana Pavla II u Zagreb, 10. i 11. rujna 1994, pod Stepinčevim geslom: “U tebe se, Gospodine, uzdam”, kada se i Papa osobno pomolio baš u zagrebačkoj katedrali, na Stepinčevu grobu.

Putovanjem u Budimpeštu, na Međunarodni Euharistijski Kongres i susret s Papom Franjom, Kristov Stol nastavlja molitvene i hodočasničke aktivnosti vezano uz nakanu što skorije kanonizacije bl. kard. Stepinca, poput nezaboravnog biciklističkog hodočašća 11-ro hrvatskih biciklista iz Marije Bistrice u Rim u listopadu 2018, kada ih je Papa Franjo osobno pozdravio i čestitao na ovom podvigu.

Stepinčeva zastava

Kako Mandićev lik nije imao posebna hrvatska obilježja, i njemu smo stavili hrvatsku kapicu, da svi znaju odakle dolazi ovaj mali veliki svetac, zaštitnik sakramenta sv. ispovijedi.

Na kongresu je sudjelovao i hrv. Kardinal Bozanić, biskup Ivan Šaško, a susreli smo i sisačkog biskupa Košića, koji se isto rado slikao s nama.

Kako se misa s Papom održavala na Trgu heroja, posebno nas je razveselila i skulptura našeg hrvatskog heroja Nikole Šubića Zrinjskoga, kojeg Mađari posebno štuju zbog herojskog držanja hrvatskih vojnika pod njegovim vodstvom pri obrani Sigeta od turskih osvajača, pa smo se uslikali i s njime.

Bilo je posebno lijepo i ponosno, predstavljati Hrvatsku u inozemstvu, braniti boje kršćanske Europe, i dičiti se svojim duhovnim i nacionalnim herojima, svecima i oznakama.

Najavljen je i 53. MEK – koji će se održati 2024. godine u Latinskoj Americi – u Ekvadoru, gdje će opet sudjelovati i hrvatski predstavnici iz misije s. Lenke Čović, čijem centru za siromašnu indijansku dječicu Kristov Stol redovito pomaže, putem donacija svojih članova i dobročinitelja.

 

Molitva za Međunarodni euharistijski kongres (Budimpešta 2021.)

Zahvaljujemo ti, Gospodine Isuse Kriste, koji u euharistiji,
vrelu ljubavi,
pozivaš svoj narod
da se hrani Kruhom života
i Kaležom spasenja,
spomen-činom tvoje muke,
smrti i uskrsnuća.
Neka nam snaga,
koju nam daješ
svojom žrtvom i svojom prisutnošću,
pomogne da budemo bližnjima
kruh koji hrani i vino koje donosi radost;
da budemo ponizni služitelji pomirenja
između Crkava i narodâ,
kako bismo –riječima i djelima –
naviještali da si ti jedini Gospodin,
Vrelo svakoga života.
Amen.

Drina Ćavar

19.9.2021.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja