Budi dio naše mreže

Donosimo poruku o. Alekseya Samsonova, glavnog urednika Radio Marije Ukrajina koji opisuje aktualnu situaciju u zemlji i na radiju.

/ mp

Pozdrav, ja sam otac Aleksey i glavni sam urednik Radio Marije Ukrajina. Sada se nalazimo u vremenu pripreme za Božić. Kako ovo vrijeme proživljava Radio Marija u Ukrajini? Naravno, čekamo Božić. Želio bih uputiti božićnu čestitku iako još nije Božić, ali mislim da još uvijek mogu uputiti svoju čestitku. Želio bih objasniti što Božić znači za Ukrajinu u ovom trenutku. Kao što vidite, pripremili smo mali magazin za naše slušatelje. Na samom početku nalazi se moj članak kao božićna čestitka.

Želio bih objasniti što napisao. U Ukrajini postoji božićni pozdrav koji glasi: “Krist se rodi”. Dok sam počeo pisati ovu čestitku, pomislio sam: “Ali kako mogu poslati ovu čestitku našim slušateljima u Ukrajini?” I taman se ugasilo svjetlo jer sad imamo taj problem da Rusi pucaju na sve strane te pokušavaju isključiti svjetlo i struju u Ukrajini. Hvala Bogu da imamo svijeće. Naime, toliko ljudi u Ukrajini živi u mraku i može paliti samo svijeće. Kad se svjetlo ugasilo, odmah mi je sinula misao: “Ali što je Božić? To je vrijeme svjetla; Krist ulazi u našu tamu, u naš grijeh, u smrt koju doživljavamo u svim našim poteškoćama, u našoj tami. On sam je naše svjetlo.

U tom časopisu ukratko razmišljam o tome što iščekujemo za Božić. Čekamo Krista koji je naše svjetlo, naše svjetlo u svakom smislu. Svjetlo koje nas spašava od naših grijeha. Svjetlo koje obasjava tamu nad za nas vrlo teškog vremena, kako bismo mogli dočekati Božić. Kad Krist dođe, sigurno će biti mir.

Želio bih vam reći još nešto o Božiću. Riječ je o ukrajinskoj tradiciji, koja je možda prisutna i u Poljskoj, a možda i u Njemačkoj, ali nisam siguran. To se radi 6. siječnja, iznad vrata se piše C-M-B (na hrv. G-M-B) i godina. Postoji i naljepnica koja se nalijepi iznad vrata s tim slovima i godinom, a ova tri slova znače različite stvari. Neki kažu da su to imena tri kralja: Gašpara, Melkiora i Baltazara. Drugi kažu da slova označavaju latinske riječi “Christus Mansionem Benedicat”.

Svake godine izrađujemo prigodnu naljepnicu za naše slušatelje i svake godine mijenjamo sliku. Ove smo godine odabrali ratnu sliku: ženu, koja se prvih dana rata skrivala u kijevskom podzemlju, fotografirana je sa svojim djetetom, a jedan od slikara tu je fotografiju pretvorio u Gospinu ikonu: Gospa od Kijeva skriva se u podzemlju. Izradili smo tu naljepnicu da nas podsjeća na godinu koju smo proživjeli.

Sretan Božić, neka se Krist rodi u vašim domovima i u ovim teškim vremenima.

I dogodine će biti teška vremena, iako se nadam da će rat prestati, da ćemo pobijediti. Što više poteškoća doživljavamo, Gospa nam je više blizu.

Neka Gospa uvijek bude s vama.

Krist se rodi. Sretan Božić!

Javljanja na engleskom jeziku možete čitati OVDJE.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja