Budi dio naše mreže

Fra Mauro Gambetti, kustod Svetog samostana u Asizu, zaređen je za biskupa na nedjelju Krista Kralja 22. studenog, a očekuje ga imenovanje za kardinala na prvu nedjelju došašća. Kako je rekao na biskupskome ređenju, ovo je za njega životna prekretnica i "izlazak na pučinu".

/ ps

Fra Mauro Gambetti prvi je franjevac konventualac u više od 150 godina koji će postati kardinal, a za biskupa je zaređen na nedjelju Krista Kralja, 22. studenog, u Asizu.

Kako prenosi Catholic News Agency, Gambetti će s 55 godina biti među najmlađim kardinalima. Na njegovom je biskupskome ređenju pak poručio: “U životu postoje prekretnice, koje ponekad zahtijevaju povjerenje. To je ono što trenutno doživljavam, smatram kako je ovo skok u duboko more, gdje čujem sebe kako ponavljam ‘duc in altum'”, aludirajući na Isusa koji Petru poručuje da izađe na pučine.

Biskupsko ređenje Gambettija bilo je u Bazilici sv. Franje Asiškog, gdje ga je zaredio kardinal Agostino Vallini. Inače je sam fra Mauro bio kustod i poglavar samostana tamo od 2013.

Stoga, zamoli Gospodina da zadržiš, čak i kao biskup i kardinal, jednostavan i pažljiv život koji je posebno osjetljiv za one koji duševno i tjelesno pate, baš poput pravog franjevca.

“Prisegu koju večeras dajete Kristu, dragi fra Mauro, je u tome da ćete od danas gledati svaku osobu očima dobrog, jednostavnog, velikodušnog oca, oca koji daje radost drugima, koji je spreman slušati svakoga tko mu se želi povjeriti, otac koji je ponizan i strpljiv – ukratko, otac koji nas svome licu nosi Krista (…) Stoga, zamoli Gospodina da zadržiš, čak i kao biskup i kardinal, jednostavan i pažljiv život koji je posebno osjetljiv za one koji duševno i tjelesno pate, baš poput pravog franjevca”, poručio je Vallini novome biskupu.

Fra Mauro jedan je od trinaestorice svećenika koji su imenovani za kardinala 28. studenog. Uz njega će još biti imenovan i franjevac kapucin fra Celestino Aós Braco iz Čilea, a kapucin fra Raniero Cantalamessa, propovjednik Papinskog doma, bit će pridružen Kardinalskom zboru.

Da budem iskren, nije to lagani skok, nego je poput trostrukog salta.

“Danas primam neprocjenjiv dar. Sada, izlazim na pučine koje me očekuju. Da budem iskren, nije to lagani skok, nego je poput trostrukog salta”, rekao je fra Mauro nakon biskupskog ređenja. Inače, Gambetti se redu franjevaca konventualaca pridružio s 26 godina, svoje je vječne zavjete dao 1998., a zaređen je 2000.

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja