Budi dio naše mreže

Znate li i da se čak 2 kipa nalaze u Brazilu, a niti jedan od njih nije najveći?

/ mdj

1. Krist Kralj, Świebodzin

Skulptura od armiranog betona u Świebodzinu podignuta je 2010. prema nacrtu Mirosława Pateckog i predstavlja Isusa Krista kao Kralja svemira. Ukupna visina spomenika je 36 m, od čega je 33 m Isusov lik i 3 m pozlaćena kruna. Spomenik je podignut na umjetnom humku visokom 16,5 m (ukupna visina spomenika i humka je 52,5 m). Težina konstrukcije procjenjuje se na preko 440 tona. Formom, skulptura upućuje na spomenik Kristu Spasitelju u Rio de Janeiru, od kojeg je viša 3 metra. Visina samog kipa, uključujući i krunu, veća je za čak 6 m (spomenik u Rio de Janeiru ima 38 m, od čega je 8 m postolje). Trenutno je kip spomenika u Świebodzinu najviša skulptura koja prikazuje Isusa Krista na svijetu.

Foto: Youtube screnshot

2. Buntu Burake, Indonezija

Jesus Buntu Burake (indonezijski: Patung Yesus Kristus Memberkati, “Kip Isusa Krista koji blagoslivlja”) predstavlja kip Isusa Krista u Makaleu u pokrajini Tana Toraja, Indoneziji. To je jedan od najviših kipova Isusa Krista na svijetu, visok 40 m. Nalazi se na vrhu brda Buntu Burake na oko 1700 metara nadmorske visine.

Foto: Youtube screnshot

3. Cristo de la Concordia, Bolivija

Izgradnja kipa započela je 12. srpnja 1987., a dovršena 20. studenog 1994. Dizajnirali su ga César i Wálter Terrazas Pardo, a rađen je po uzoru na kip Krista Otkupitelja u Rio de Janeiru. Stojeći 265 metara iznad grada Cochabamba, kip se uzdiže 2840,00 metara iznad razine mora. Nakon dovršetka, postao je najveći kip Isusa Krista na svijetu, nadmašivši onaj po kojem je rađen. Težak je otprilike 2 000 tona.  Glava kipa je visoka 4,64 metra, a raspon krakova je 32,87 metara. Kip ima površinu od 2400 kvadratnih metara. 1399 stepenica vodi do vidikovca unutar krakova kipa, a posjetiteljima je dopušteno penjanje samo nedjeljom.

Foto: Youtube screnshot

4. Christo degli Abissi, Italija

Krist iz ponora (talijanski: Il Cristo degli Abissi) je potopljeni brončani kip Isusa Krista, čiji se originalni odljev nalazi u Sredozemnom moru, kod San Fruttuosoa, između Camoglija i Portofina na talijanskom Rivijera. Razni drugi odljevi kipa nalaze se na drugim mjestima diljem svijeta, u podvodnim lokacijama, crkvama i muzejima.

Foto: Youtube screenshot

5. Cristo Rei, Portugal

Ovaj je katolički spomenik i svetište posvećeno Presvetom Srcu Isusa Krista s pogledom na grad Lisabon smješten u Almadi, u Portugalu. Inspiriran je kipom Krista Otkupitelja u Rio de Janeiru u Brazilu, nakon što je patrijarh Lisabona posjetio taj spomenik. Projekt je svečano otvoren 17. svibnja 1959. Divovski kip podignut je u znak zahvalnosti što su Portugalci bili pošteđeni izravnih razornih učinaka Drugog svjetskog rata.

Foto: Youtube screenshot

6. Cristo Protetor, Brazil

Kip je započet s gradnjom 2019., a dovršen 22. travnja 2022.  s postoljem visine 43 m, što ga čini trećim najvišim Isusovim kipom na svijetu. Kip je 5 m viši od kipa Krista Otkupitelja u Rio de Janeiru. Ovaj je kip bio ideja lokalnog gradonačelnika Adroalda Conzattija.

Foto: Youtube screenshot

7. Cristo Redentor, Brasil

Ovaj je kip izradio francusko-poljski kipar Paul Landowski, a izgradio brazilski inženjer Heitor da Silva Costa u suradnji s francuskim inženjerom Albertom Caquotom. Rumunjski kipar Gheorghe Leonida isklesao je lice. Izgrađen je između 1922. i 1931. godine, visok je 30 metara, isključujući postolje od 8 metara. Ruke se protežu u širinu od 28 metara. Izrađen je od armiranog betona i sapunice. Krist Otkupitelj znatno se razlikuje od svog izvornog dizajna, jer je početni plan bio veliki Krist sa globusom u jednoj i križem u drugoj ruci. Iako su organizatori projekta prvotno prihvatili nacrt, on je kasnije promijenjen u današnji kip, sa širom raširenim rukama.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja