Budi dio naše mreže

U razmaku od nekoliko minuta dvije bombe su razorile rimokatoličku katedralu na jugozapadu Filipina. Na vulkanskom otoku Jolo ovim je činom tijekom nedjeljne mise ubijeno najmanje 20, a ranjeno 111 osoba.

/ fe

Kako prenosi ABC NEWS, svjedoci su rekli da je prva eksplozija u unutrašnjosti katedrale pokrenula stampedo vjernika koji su željeli izaći na glavna vrata. Po ulasku dijela vojnika i policajaca koji su bili postavljeni oko katedrale, odjeknula je i druga eksplozija, rezultirajući novim žrtvama i ozljedama. Vojska je istražila mogućnost da se druga bomba nalazila na motociklu parkiranom uz katedralu.

Inicijalna eksplozija razbacala je drvene klupe unutar glavne dvorane i raznijela staklene vitraje. Druga eksplozija bila je kobna za mnoge vjernike koji su se našli u katedrali.

Među žrtvama je 15 civila i pet vojnih službenika, a među ranjenicima 17 vojnih službenika, dva policajca, dva pripadnika obalne straže i 90 civila.

“Odredio sam našim trupama da budu na visokom stupnju opreza i osiguraju sva mjesta religijskih i javnih okupljanja te pokrenu proaktivne sigurnosne mjere kako bi spriječili neprijateljske namjere”, rekao je ministar obrane Delfin Lorenza u svojoj izjavi.

“Progonit ćemo do kraja zemlje nemilosrdne počinitelje ovog kukavičkog zločina sve dok ubojica ne bude priveden pravdi i stavljen iza rešetaka. Zakon im neće pružiti nimalo milosti”, poručili su iz ureda predsjednika Rodriga Duterta.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za posljednji napad.

Otok Jolo je dugo vremena mučen prisutnošću militanata Abu Sayyafa koji se nalaze na crnoj listi SAD-a i Filipina, kao teroristička organizacija povezana s mnogim eksplozijama preteklih godina, otmicama i ubojstvima. Katolički biskup Benjamin De Jesus ubijen je izvan katedrale hicima iz vatrenog oružja 1997. godine, a osumnjičeni su isti militanti.

Inače, prošlo je tjedan dana otkako je muslimanska manjina u većinski rimokatoličkoj regiji dala potporu novoj autonomnoj regiji u južnim Filipinima, a sve u nadi da će se završiti skoro pet desetljeća separatističke pobune koja je usmrtila 150 tisuća ljudi. Iako je većina muslimana poduprla dogovor o autonomiji, glasači provincije Sulu, u kojoj se nalazi Jolo, odbili su je. Provincija je dom pobunjeničkoj frakciji koja se protivila dogovoru, kao i manjim militantnim ćelijama koje se ne mire s bilo kakvim mirovnim procesom.

Zapadne vlade pozdravile su pakt o autonomiji jer strahuju da bi mali broj militanata Islamske države sa Srednjeg istoka i jugoistočne Azije mogao formirati savez s filipinskim pobunjenicima i pretvoriti jug u plodno tlo za ekstremiste.

“Bombaški napad je počinjen na mjestu mira i bogoslužja, a dolazi u vrijeme naših priprema za novi korak mirovnih pregovora u Mindanau”, rekao je guverner autonomne regije u muslimanskom Mindanau Mujiv Hataman.

Vladine snage rade na slomu militanata, uključujući one u Jolu, siromaštvom uništenom otoku s više od 700 tisuća ljudi. Nekoliko tisuća katolika žive većinom u glavnom gradu Jolu.

Filipinska biskupska konferencija, okupljena na plenarnom zasjedanju u Manili, u priopćenju je najoštrije osudila napad, ocijenivši ga terorističkim. Predsjednik Filipinske BK nadbiskup Romulo Valles izrazio je sućut i blizinu žrtvama. Kršćane je pozvao da se na početku mirovnog procesa kroz stvaranje autonomne muslimanske regije na Mindanau s miroljubivim muslimanima i domorocima zauzimaju protiv nasilnoga ekstremizma.

Podsjetimo, posljednjih je godina broj napada, bombaških i fizičkih, na dostojanstvenike i vjernike laike Katoličke Crkve u svijetu u porastu. Prošle su godine najmanje 44 osobe ubijene, a više od stotinu ranjeno u dva napada na kršćanske koptske crkve pune ljudi u sjevernom Egiptu, tjedan dana prije koptskog Uskrsa.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja