Budi dio naše mreže

Ortegina diktatura u Nikaragvi ukinula je i zaplijenila mirovinski fond za ostarjele katoličke svećenike, koji je prethodno zamrznula prije godinu dana, u još jednom potezu potkopavanja Katoličke crkve u toj srednjoameričkoj zemlji.

/ mk

Prema nikaragvanskim novinama La Prensa, Fond za osiguranje svećenika jedna je od 1500 nevladinih organizacija čiji je pravni status poništila diktatura 19. kolovoza. Pravnu osobnost ove udruge, izvijestile su novine, odobrila je Narodna skupština 2005. godine.

Prema izvoru na koji se poziva La Prensa, ovom mjerom katolički svećenici više neće imati beneficije fonda osiguranja u koji su godišnje uplaćivali.

“U mom slučaju sam dugi niz godina plaćao 300 dolara godišnje i od prošle godine ne plaćam zbog blokade računa, ali već je na djelu lopovluk koji je na kraju otet od župljana koji nam velikodušno pomažu“, rekao je izvor.

Što je fond za osiguranje svećenika u Nikaragvi?

U srpnju 2023., odvjetnica i istraživačica Martha Patricia Molina, autorica knjige “Nicaragua: A Persecuted Church?”, koja u svom petom dijelu ovog kolovoza navodi 870 napada diktature na Katoličku crkvu od 2018., izvijestila je da je režim zamrznuo novac u mirovinskom fondu.

“Nacionalni fond za osiguranje svećenika je institucija koju je prije više od 20 godina stvorio CEN [Biskupska konferencija Nikaragve] s idejom mirovinskog fonda za svećenike”, objasnio je Molina.

“To zapravo nije osiguranje, jer ne pokriva zdravstvena pitanja ili druga pitanja socijalne sigurnosti. Osmišljen je kao mirovinski fond”, rekao je Molina.

Fond prima 150 dolara godišnje od aktivnih svećenika, župa i crkvenih ustanova uz ono što se prikupi u kolekti na Pepelnicu na početku korizme.

Iz ovog fonda izdvaja se mirovina od 300 dolara za svećenike od 75 ili više godina i 150 dolara za svećenike od 65 do 74 godine, prenosi CNA.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja