Budi dio naše mreže

Memorijalna nagrada "Majka Tereza" za socijalnu pravdu 2021. dodijeljena je u sjedištu Zaklade Harmony u Mumbaiju. Glavna tema ove godine bila je ekološka održivost.

/ mp

Danska i njezina premijerka Mette Frederiksen dobitnici su Memorijalne nagrade “Majka Tereza“ za socijalnu pravdu 2021. – objavila je “Harmony Foundation”, organizacija sa sjedištem u Mumbaiju osnovana u listopadu 2005. s ciljem odavanja počasti ostavštini Majke Tereze i ostvarivanja socijalne pravde, donosi Radio Vatikan.

Danska kao pionir u pitanjima zaštite okoliša

Zaklada odaje priznanje skandinavskoj zemlji kao “jednoj od nacija u svijetu koja živi u skladu s prirodom”, a premijerki Frederiksen za njezinu “izuzetnu lidersku ulogu” s kojom je vodila zemlju “na put održivog razvoja”.

Abraham Mathai, osnivač organizacije, za UCA News kaže da je danska premijerka izabrana jer je promovirala “zelenu energiju i slične mjere” za zaštitu okoliša u svojoj zemlji.

“Trenutna vlada pod premijerom Frederiksen”, rekao je Mathai, “podignula je klimatske ciljeve zemlje stavljajući zelenu tranziciju u središte svoje politike” i zagovarajući “obvezujuće ciljeve dekarbonizacije radi smanjenja štetnih emisija za 70 posto”.

Zemljopisno mala, ali predana u zaštiti okoliša

“Iako je Danska zemljopisno mala zemlja, predana je vodstvu u zaštiti okoliša” i “nadahnuće je svima”, rekao je Mathai, bivši potpredsjednik Komisije za manjine u indijskoj državi Maharashtra.

Na primjeru danske industrije energije vjetra, koju se razvila u posljednja četiri desetljeća, osnivač organizacije objasnio je kako su inovativne tehnologije, inteligentni propisi i potpora vlade osigurali da više od 50 posto danske električne mreže dolazi iz solarne energije i energija vjetra.

“Harmony Foundation”

Zakladu Harmony osnovao je Mathai radi promicanja socijalne kohezije i rada za dobrobit svih zajednica bez diskriminacije na temelju vjere, kaste, uvjerenja, spola ili rase. Ustanovljena 2007. u spomen na sveticu iz Kolkate, nagrada je ranije dodijeljena istaknutim osobama kao što su Dalaj Lama, predsjednik Gane Nana Akufo-Addo, malezijski premijer Mahathir Mohamad te ministar vanjskih poslova i međunarodne suradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja