Budi dio naše mreže

Relikvija sasušene krvi svetog Januarija ponovno je u ponedjeljak,19. rujna prešla u tekuće stanje tijekom svete mise u Napulju.

/ md

Napuljski nadbiskup Domenico Battaglia pokazao je narodu relikviju, točnije ampulu u kojoj se nalazi sasušena krv sveca mučenika iz trećeg stoljeća u napuljskoj katedrali, otkrivajući da je i ove godine poprimila tečno stanje, javlja CNA, a prijevod donosi nedjelja.ba.

Prema napuljskoj predaji, ako svečeva krv ne prijeđe u tečno stanje to je predznak rata, gladi, bolesti ili druge katastrofe. Navodno se čudo obično događa do tri puta godišnje: 19. rujna, na svečev blagdan; prve subote u svibnja; i 16. prosinca, godišnjicu erupcije obližnjeg Vezuva 1631. godine.

„Danas nam znak krvi biskupa Januarija prolivene za Krista i njegovu braću govori da dobrota, ljepota i pravednost pobjeđuju i uvijek će pobjeđivati“, rekao je nadbiskup na svečev spomendan 19. rujna, uz povike i klicanje vjerujućega puka.

Više od 2 000 ljudi okupilo se u napuljskoj katedrali Uznesenja Marijina za blagdan sveca zaštitnika grada, poznatog kao San Gennaro na talijanskom. Vjeruje se da je biskup stradao za vrijeme progona kršćana koje je poduzeo car Dioklecijan.

Malo je važno, moja braćo i sestre, hoće li se krv likvificirati ili ne, nikada nemojmo svesti ovo slavlje na predskazanje s kojim se treba konzultirati

Ne smije se svesti na praznovjerje

U svojoj je propovijedi napuljski nadbiskup upozorio da se štovanje gradskog sveca ne smije svoditi na puko praznovjerje.

„Malo je važno, moja braćo i sestre, hoće li se krv likvificirati ili ne, nikada nemojmo svesti ovo slavlje na predskazanje s kojim se treba konzultirati“, rekao je mons. Battaglia.

„Vjerujte mi, ono što je Gospodinu zaista važno, što od nas snažno traži naš biskup i mučenik Januarije, jest svakodnevna posvećenost ljubavi“, dodao je.

Protiv „mafijaške kulture“

Mons. Battaglia je također naglasio potrebu suočavanja s „mafijaškom kulturom“ južnotalijanskog grada. Rekao je da su „kancerozno zlo Camorre i mafijaške kulture, obrazovno siromaštvo i nezaposlenost“ poput „kuge“ za mlade Napolitance, što ih često tjera na emigraciju.

Nadbiskup je apelirao na katolike da daju svoj doprinos „obrazovnom paktu“ koji je pokrenuo u Napulju prošle godine, s ciljem doprijeti do mladih s konstruktivnim mogućnostima prije nego što budu uvučeni u organizirani kriminal.

„Narode Napulja, ono što vas čini veličanstvenima je vaša sposobnost da volite, ono što vas može učiniti takvima još više je crpiti iz izvora ljubavi koji je sam Krist: ne bojte se slijediti ga i veličati Gospodina za ono što on želi raditi u vama, u vašim mališanima, među vašim siromasima, za one koji sjede na marginama društva“, rekao je biskup Battaglia

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja