Budi dio naše mreže

Prema predaji, anđeli su, 10. prosinca 1294., s Trsata prenijeli kućicu Blažene Djevice Marije u Loreto. Tamo je sagrađena bazilika i razvilo se veliko marijansko svetište u kojem su se proteklih stoljeća dogodila mnoga čudesna ozdravljenja i obraćenja. Facebook profil Sveta Maravillas od Isusa donosi tekst talijanskog književnika i novinara Rina Cammilleria iz njegovog djela Tutti i giorni con Maria - calendario delle apparizioni o ovim čudesnim događanjima.

/ mk
Čudesan je bio put zrakom one kuće koja je 1294. s Trsata (gdje je bila donesena u letu iz Nazareta 1291.) do šume u vlasništvu izvjesne Lorete (od tuda i ime) u dolini kod Ancone.

Odatle se kuća čudesno preselila na javni put gdje se i danas nalazi, ali ispod kupole bazilike koja je kasnije sagrađena oko nje. Sva ta kretanja potvrđena su od strane biskupa određenih mjesta i vremena. Priznata su od mnogih papa, od Nikole IV. 1292. do Ivana Pavla II. 2005. godine.

Kuća je bez temelja i sastoji se od samo tri zida, s obzirom na to da je dijelom bila naslonjena na špilju što dokazuju i arheološki nalazi. Hipotezu o tome da su je ljudi prevezli, stručnjaci su ocijenili nemogućom. Kamenje spojeno malterom tipično je za područje Nazareta od prije dvije tisuće godina i nepoznato je drugdje.

Kuća je “postavljena” na srednjovjekovnoj cesti u sadašnjem Loretu, dokaz za to je činjenica da je trnovit grm zarobljen ispod zida. Još nešto čudesno jest što, ako se promatra tlo, ono nema puninu; preopterećeno je kućom, ali ne pokazuje znakove popuštanja niti ima pukotina u zidovima. Izgradnja nije samo suprotna svim građevinskim pravilima već i svim zakonima fizike.

Najprije je kuća prešla put od Trsata do Ancone, na lokalitetu Posatora. Devet mjeseci kasnije, druga selidba, u Banderuolu. Na visokom boru postavljena je zastava kako bi pomogla hodočasnicima da pronađu put. no područje su ubrzo zahvatili razbojnici. Uslijedio je još jedan let na Monte Prodo. Braća Rinaldi, vlasnici zemlje, pohlepni za prihodima hodočasnika, nastojali su dobiti vlasništvo nad kućom, ali 1296. kuća je poletjela i sletjela na cestu koja ide od Recanatija do luke. Suci su dali nalog da se izgradi obilaznica.

Između devetnaestog i dvadesetog stoljeća postojala je hipoteza o prijevozu brodom od strane izvjesne obitelji Angeli, otuda i mit o anđeoskom letu. Pojavila se kopija (original nikada nije pronađen) dokumenta koji govori o “svetom kamenju” Gospinog doma kao dijelu miraza Itamara, kćeri Nikifora I. Anđela Komnena, despota Epira, koja se vjenčala točno 1294. Vjerojatno je dokument potjecao iz obitelji De Angelis iz Palerma koja je pokušala pripisati sebi slavno podrijetlo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja