Budi dio naše mreže

Crkva sv. Ivana Krstitelja u talijanskom gradu Urbinu, koju su izgradili članovi Bratovštine sv. Ivana, oslikana je poznatim freskama braće umjetnika Lorenza i Jacopa Salimbeni.

/ at

Crkvicu posvećenu sv. Ivanu Krstitelju u 14. stoljeću izgradili su članovi Bratovštine sv. Ivana iz Urbina. Bratovština je osnovana 1350. godine, a članovi i danas koriste crkvu, piše portal Medieval Histories.

Najpoznatija je po kasnogotičkom ciklusu fresaka braće Salimbeni. Radovi uključuju dvije slike Djevice te Raspeće na stražnjem zidu. Osim toga duž zidova naslikane su epizode iz života Ivana Krstitelja poput najave njegova rođenja, krštenja Isusova, krštenja pokajnika, njegova propovijedanja itd. Lijevi zid posvećen je Mariji kao službenici Gospodnjoj i Gospi na prijestolju s Djetetom: dvjema slikama koje su vrlo vjerojatno nastale prije fresaka, piše portal Italian Ways.

Foto: www.linealight.com

Freske, nastale 1416., izvanredan su primjer umjetničkog okruženja toga vremena u pokrajini Marche i sklonosti međunarodnom utjecaju gotike, a slikovni ciklus prikazuje neke od najboljih djela braće Salimbeni. Crkva je danas jedan od najznačajnijih spomenika međunarodne gotike u središnjoj Italiji.

Ovaj maleni gradić na brdu, kako je navedeno na UNESCO-voj stranici, u 15. stoljeću je kulturno procvjetao te je privlačio mnoge umjetnike i učenjake iz svih dijelova Italije i šire. Osim toga, Urbino je utjecao na kulturni razvoj mnogih zemalja u Europi, a zahvaljujući tome što se ekonomski i kulturološki nije puno promijenio od 16. stoljeća izvanredno je očuvan renesansni izgled toga gradića.

Lijevi zid posvećen Gospi; Eksterijer crkve / Foto: www.linealight.com

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja