Budi dio naše mreže

Prvo izdanje znamenite Božićne priče (engl. A Christmas Carol) Charlesa Dickensa objavljeno je na današnji dan, 19. prosinca 1843. godine.

/ md

Charles Dickens Božićnu je priču oblikovao oko lika Ebenezera Scroogea, postarijeg škrtca, koji mrzi Božićno ozračje, javlja povijest.hr. Ta je pripovijetka ubrzo stekla veliku popularnost, a sačuvala ju je sve do danas.

Zanimljivo je da je Dickensova Božićna priča utjecala na proširenje humanitarnog ozračja u Božićne običaje u Velikoj Britanji. Naime, do tada je slavljenje Božića u toj zemlji bilo uvelike različito od današnjeg, a od tog vremena uvode se običaji poput Božićnog drvca (za to je navodno zaslužan i voljeni suprug kraljice Viktorije – princ Albert – koji je bio Nijemac), kao i mnogi drugi.

Odmakom radnje ove priče, Scrooge se transformira u bolju osobu, spremnu na darivanje i pomaganje drugima, što ga izrazito obogaćuje. Dickensova socijalna osjetljivost, koja je uočljiva i u drugim njegovim djelima, vjerojatno je uvelike bila inspirirana njegovim iskustvima iz djetinjstva (otac mu je jedno vrijeme bio u dužničkom zatvoru, tako da je mladi Dickens već u dobi od oko 12 godina morao raditi).

Do danas je napravljen velik broj adaptacija Dickensove Božićne priče. Između ostaloga, lik napravljen na bazi Ebenezera Scroogea glumili su: Jim Carrey, Kelsey Grammer, Patrick Stewart, Jack Palance, James Earl Jones, Michael Caine, Rowan Atkinson i Bill Murray.

                                                   Roman Božićna priča (A Christmas Carol) / Foto: Povijest.hr

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja