Budi dio naše mreže

Ovdje, u tvojim rukama, može li postojati još nešto što mi treba? Ništa me ne obeshrabruje, ništa me ne žalosti.

/ dz

“Ovdje, u tvojim rukama, može li postojati još nešto što mi treba? Ništa me ne obeshrabruje, ništa me ne žalosti.” Ove riječi iz “Himna Gospi Guadalupskoj”, koje sam često svirao na klaviru, nedavno su za mene dobile potpuno novo značenje. U korizmi sam se odlučio ponovno posvetiti Gospi koristeći se knjigom Potpuna posveta kroz otajstva krunice od fra. Ed Broom, OMV. U jednoj od meditacija vlč. Broom koristi ovaj prijevod riječi Gospe od Guadalupe upućenih svetom Juanu Diegu: “Ne boj se. Nisam li ja tvoja Majka? Ti si na križu mojih ruku; ti si u mojoj sjeni; ti si u mojoj pregači (tilma), pokrivaču moje utrobe.” Sada, kad vidim umjetničko djelo s Marijinim prekriženim rukama, zamišljam kako ona svakog od nas drži tako blizu kao što je držala malog Isusa na svom srcu. Postoji li bolje mjesto na kojem bismo mogli biti od ugniježđenih u pregači Blažene Majke?

Kada dođemo Bogu praznih ruku, On ih ispunjava svojom obilnom ljubavlju i blagoslovima.

Prema brojnim svecima, jedan od najučinkovitijih načina približavanja Gospi je dopustiti joj da vas provede kroz marijansku posvetu. Kada položite svoj život u ruke Djevice Marije, ona će vam pomoći da otvorite svoje srce Božjoj volji te da rastete u miru, radosti i svetosti. Možda se pitate: “Ali, kad se posvetim Mariji, što da očekujem?” Netko je nedavno sa mnom podijelio ovaj odgovor: “Uskoro ćete doživjeti neke od najvećih milosti i blagoslova koje Bog izlijeva.” Kada dođemo Bogu praznih ruku, On ih ispunjava svojom obilnom ljubavlju i blagoslovima, piše Mary Beth Bracy s Catholic Exchange.

Foto: Dario Zürchuer/Presveto Srce Isusovo

Sretni smo što živimo u vremenu kada je dostupno nekoliko oblika marijanske posvete. U jednom ili drugom razdoblju svog života napravila sam ih mnogo, neke i više puta. Kao mlada odrasla osoba prvi put sam se posvetila Gospi koristeći se klasičnom i možda najpopularnijom posvetom sv. Ljudevita Montfortskog pod naslovom Prava pobožnost prema Djevici Mariji. Obnovila sam ovu posvetu nekoliko puta tijekom godina. Sveti Ljudevit bio je jedan od najvećih marijanskih svećenika i majstorski vodi čitatelje kroz trideset i tri dana priprave do potpunog posvećenja. Prvih dvanaest dana usredotočeno je na odricanje od svijeta. Nakon toga slijede tri tjedna koja su usredotočena na Spoznaju o sebi, Spoznaju o Blaženoj Djevici i Spoznaju o Isusu Kristu. Tjedni uključuju čitanje Svetog pisma i izvatke iz Nasljedovanja Krista, Tome Kempenca. Ovisno o tjednu preporučuju se odlomci iz Prave pobožnosti i Tajne Marijine uz duhovne vježbe, te molitve Veni Creator, Ave Maris Stella, Litanije Blažene Djevice i Litanije Presvetog Imena Isusova.

Kad svoje živote stavimo pod zaštitu i vodstvo Marije, dajemo Bogu prostor za djelovanje i počinjemo vidjeti čuda u našim životima i životima drugih.

Ako smatrate da je posveta svetog Ljudevita de Montforta preteška zbog vremenskih ograničenja, sveti Maksimilijan Kolbe također daje posvetu Isusu preko Marije. Budući da je kratak, kad sam bila u svojim dvadesetima, potaknula sam neke svoje prijatelje da naprave ovu verziju posvete i obnovila svoju s njima. Ovaj oblik posvete također vam pruža priliku da postanete Vitez Bezgrješne – zagovarajući stvar naše Blažene Majke – da pomognete pridobiti svijet za Isusa, njezina Sina. Sveti Ivan Pavao II. preporučio je ovaj oblik marijanske posvete kao kritičan za novu evangelizaciju i govorio o svetom Maksimilijanu Kolbeu kao prvom našem zagovorniku. Kad svoje živote stavimo pod zaštitu i vodstvo Marije, dajemo Bogu prostor za djelovanje i počinjemo vidjeti čuda u našim životima i životima drugih.

Foto: Dario Zürchauer/Djevica Marija

Dakle, riječima vlč. Michaela Gaitley, kada uzmete u obzir sve što primate, pravo pitanje koje biste trebali postaviti je: Zašto se ne biste trebali posvetiti Mariji? Posljednjih godina vlč. Gaitley je ponudio još jedan oblik marijanske posvete pod nazivom 33 dana do jutarnje slave: utočište „uradi sam“ u pripremi za marijansko posvećenje. I ja sam obnovila svoje posvećenje koristeći ovu metodu. Idealna je za one koji su zaposleni i uključuje meditacije svetog Ljudevita de Montforta, svetog Maksimilijana Kolbea, svete Terezije iz Kalkute i svetog Ivana Pavla II. Ovi sveci objašnjavaju ljepotu marijanske pobožnosti i posvećenja na bogat, ali razumljiv način.

Marijina je zadaća duhovno rađati kršćane, hraniti ih i njegovati milošću i pomoći im da izrastu do punog rasta u Kristu. Ukratko, Marijin posao je pomoći nam rasti u svetosti. Njezina je misija da nas oblikuje u svece.

Trenutačno koristim Potpunu posvetu kroz otajstva krunice: meditacije za pripremu za potpunu posvetu Isusu po Mariji. Ono što ovu knjigu čini jedinstvenom je to što se razmišljanja temelje na ignacijanskoj duhovnosti i pružaju snažan vodič za produbljivanje molitve. Osjećala sam želju da čitam ovu knjigu nekoliko mjeseci i ona mi je u ovom trenutku najprikladnija u životu jer se također pripremam postati posvećena djevica u svijetu za svoju biskupiju na nedjelju Božjega milosrđa ove godine. Budući da je Gospa bila prva posvećena djevica, dok čitam meditacije, ona mi je sve bliža kao uzor i majka. Dok razmišljam kako bih se pripremila za marijansko posvećenje, Djevica Marija me također priprema da postanem zaručnica njezina Sina Isusa.

Marija će ti pomoći rasti u svom identitetu djeteta Božjeg i iskusiti puninu života za koji si stvoren. Ona će vas zagovarati kako biste primili Božju iscjeljujuću ljubav i milosrđe.

„Posvetiti se Mariji znači prihvatiti njezinu pomoć da ponudimo sebe i cijelo čovječanstvo njemu koji je svet, neizmjerno svet; to znači prihvatiti njezinu pomoć – obratiti se njezinom majčinskom srcu, koje je ispod križa bilo otvoreno ljubavi prema svakom čovjeku, prema cijelom svijetu.“ (sv. Ivan Pavao II., 13. svibnja 1982.).

Djevica Marija / Foto: Dario Zürchauer

Dok razmatramo mnoge Gospine vrline– bilo da se radi o njezinoj molitvenoj šutnji ili potpunom predanju – također smo pozvani nasljedovati njezin život ljubavi. Razmišljajući o otajstvima kao što je Navještenje, bila sam dirnuta time kako je Blažena Majka bila “jako uznemirena” zbog anđelova pozdrava i morala se pouzdati u Božji plan, kao što svi činimo, umjesto da pokušava sve shvatiti. Nasljedujući Marijinu poslušnost postajemo čista srca i prepuštamo se Bogu poput male djece.

„Posveta Majci Božjoj potpuno je darivanje sebe, za cijeli život i za svu vječnost; i dar koji nije puka formalnost ili sentimentalnost, nego djelotvoran, koji sadrži puni intenzitet kršćanskog života – marijanskog života“, poučio je papa Pio XII. “[To] u biti teži jedinstvu s Isusom, pod vodstvom Marije.”

Marijanska posveta nas podsjeća da smo mi radost našeg Vječnog Oca i da je naša velika radost živjeti u služenju Isusu punom ljubavi po Mariji.

Kada sam nedavno imala poteškoća, moj me duhovni upravitelj podsjetio da je to “kamen spoticanja bačen pred stvari koje su jako dobre, istinite i lijepe. Gledano u tom svjetlu, to je nešto za što treba slaviti Boga.” Potpuno se posvećujući Isusu po Mariji, stavljamo svoje živote u Gospine ruke i dajemo našoj premilostivoj Kraljici dopuštenje da stvari uredi. Dok se pripremam za obje svoje posvete, često sam molila Gospu da sve uredi.

Krunica / Foto: Dario Zürchauer

Osobito u ovim turbulentnim vremenima hitno je da se povjerimo našoj Blaženoj Majci. Pozovite svoje članove obitelji i prijatelje da s vama sudjeluju u ovom daru i posvete se Gospi. Zamolite svog župnika da vodi cijelu župu u marijanskoj posveti. Marija će ti pomoći rasti u svom identitetu djeteta Božjeg i iskusiti puninu života za koji si stvoren. Ona će vas zagovarati kako biste primili Božju iscjeljujuću ljubav i milosrđe. Uostalom, tko ne želi biti nošen na rukama naše Blažene Majke i živjeti pod zaštitom njezine pregače?

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja