Budi dio naše mreže

Belgijski građanski sud novčano je kaznio dvojicu katoličkih prelata nakon što su jednoj ženi uskratili pristup programu formacije đakonata.

/ mdj

Prema belgijskim novinama De Morgen,  Veer Dusauchoit je zatražila od nadbiskupije Mechelen-Brussels pristup formaciji obuke za đakona u lipnju 2023. i ponovno u listopadu 2023. Dusauchoit je svoj prvi zahtjev uputila kardinalu Jozefu De Keselu, a drugi nadbiskupu Lucu Terlindenu. Oba puta njezin je zahtjev da se pridruži četverogodišnjem programu đakonske obuke odbijen, donosi CNA.

Sud je odredio da će dvojica prelata morati platiti svaki po 1.500 eura. Sud u Mechelenu presudio je da su nadbiskupi pogriješili kad su dotičnoj ženi odbili ulazak u program, ali se nije pozabavio pitanjem ređenja općenito. Prema De Morgenu, sud ne može poništiti nadbiskupovo odbijanje ili odlučiti umjesto njega tko će biti primljen na obuku za đakone. “Presudu smo primili jučer poslijepodne, sada je proučavamo i onda ćemo odlučiti kako dalje”, rekao je glasnogovornik nadbiskupije.

Katolička Crkva uči da je sveti red — od kojih postoje tri stupnja đakonat, svećeništvo i episkopat — sakrament apostolske službe i rezerviran za krštene muškarce. Papa Franjo je više puta ponovio da su sveti redovi “rezervirani za muškarce”.

Inače, ova je žena godinama služila u svojoj župnoj crkvi u flamanskom dijelu Belgije, prema De Morgenu. Kako njezina župa više nema svećenika, Dusauchoit se uključila u organiziranje sprovoda i liturgijsko čitanje. U autorskom tekstu od 22. travnja, Dusauchoit je sebe opisala kao “religioznu, društveno angažiranu, feministicu i ekološki inspiriranu ženu”. Tvrdila je da su još 1970-ih u Belgiji žene đakona morale pohađati đakonsku obuku zajedno sa svojim muževima.

“Žene u Crkvi još uvijek nisu u potpunosti cijenjene i ne daju im se ravnopravno mjesto”, napisala je. “Iz te frustracije, iz uvjerenja da školovanje za đakona može pomoći Crkvi u daljnjem rastu i u isto vrijeme iz odlučnosti da ne raskinem s Crkvom, odlučila sam se prijaviti za školovanje za đakona”, napisala je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja