Budi dio naše mreže

Vlada Teritorija australskog glavnog grada (ACT) objavila je sredinom svibnja planove za nacionalizaciju katoličke bolnice, protivno željama Crkve.

/ lm

Odluka o pripajanju katoličke bolnice uslijedila je nakon zastoja u pregovorima o kupnji imovine, jer je za prodaju bilo potrebno odobrenje Vatikana. Umjesto da traži to odobrenje, Vlada je odlučila prisilno pripojiti bolnicu, piše Katolički tjednik.

Predmetna nekretnina je javna bolnica Calvary, katolička bolnica u Bruceu, predgrađu Canberre koja je u vlasništvu i pod upravom Little Company of Mary Health Care od 1979., a koja je pružala katoličku zdravstvenu skrb, ali je od Vlade primala sredstva namijenjena javim zdravstvenim ustanovama.

Prema pisanju The Pillara, a kako prenosi Aleteia, odluka o pripajanju bolnice došla je u sklopu napora reforme zdravstvene usluge Canberre i Vladina obećanja o ulaganju milijardu australskih dolara u modernizaciju bolničkih objekata.

Predsjednik Medicinske udruge Australije za područje ACT-a Walter Abheyeratna o ovom slučaju je kazao kako je važno pružati zdravstvene usluge bez vezivanja s ideologijom, sugerirajući kako su katoličke vrijednosti dovele do odluke Vlade da nasilno preuzme vlasništvo nad bolnicom.

“Nema sumnje da je Calvary Health Care napravio nevjerojatan posao tijekom desetljeća, ali pojava da javnim zdravstvenim sustavom upravlja druga organizacija je složen problem koji ne dovodi do napretka”, rekao je Abheyeratna dodajući kako im nacionaliziranje bolnice daje priliku “organizirati zdravstveni sustav na učinkovit način”.

U međuvremenu, nadbiskup Christopher Prowse, iz Nadbiskupije Canberra i Goulburn, izrazio je zaprepaštenje što Nadbiskupija nije bila obaviještena ili konzultirana o ovom pitanju. “Ova situacija nam nameće pitanje – znači li ovo da su sve institucije u ACT-u sada potencijalno otvorene za državnu akviziciju?”, kazao je Prowse.

Inače, pregovore s bolnicom koji su uključivali iznos od 77 milijuna AU$, Vlada je započela 2010., ali je od njih odustala kad su otkrili da će za prodaju trebati odobrenje Vatikana.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja