Budi dio naše mreže

Ovo je prvi svjetski uzastopni LEGO krajolik cijele suverene zemlje.

/ dz

Arhitekt i LEGO entuzijast iz Chicaga izradio je spektakularni LEGO model Vatikana. Djelo je prvi svjetski uzastopni LEGO krajolik cijele suverene zemlje.

Vatikan je možda jedna od najmanjih gradskih država na svijetu, ali na ovom modelu od Lego kocaka ne nedostaju ni sitni detalji. LEGO umjetnik Rocco Buttliere prihvatio je izazov i odazvao se svakom, od kupole sv. Petra do male crvene pločice koja označava papinski prozor Apostolske palače. Jedino što nedostaje je minijaturni model pape koji je govorio tijekom svog tjednog Angelusa.

Specifikacije

Kako je Buttliere objasnio na svojoj web stranici, model je nastao u omjeru 1: 650. Za dovršetak je bilo potrebno oko 500 sati planiranja i dodatnih 300 sati izgradnje. Masivna LEGO struktura ima dimenzije 132 cm i 172 cm i mora se podijeliti u 13 dijelova za transport, piše Aleteia.

Za završetak ovog projekta bilo je potrebno 67 tisuća LEGO kockica. Od toga je nekih 1300 jedinstvenih LEGO komada koje nije uvijek lako pronaći. Prema katoličkoj novinskoj službi, kupola sv. Petra nastala je od zakrivljenih repova plavih dinosaura, jednog od rijetkih komada koje je mogao pronaći, a koji bi stvorili željenu padinu.

Buttliere je za CNS rekao da je inspiraciju za projekt pronašao u ogromnoj povijesti sadržanoj u Vatikanu. On je rekao:

“Ono što me inspiriralo bila je samo činjenica da postoji gotovo 4000 godina ljudske povijesti zastupljene u arhitekturi, muzejima i samim artefaktima”, rekao je Buttliere

Postupak

Za tako točan model moglo bi se pomisliti da je Buttliere mnogo vremena proveo u Vatikanu. Posjetio je baziliku svetog Petra, ali je većinu vremena provodio u zatvorenom prostoru. Objasnio je da je prvenstveno koristio Google Earth za referencu, prije nego je stvorio model s 3D softverom. Ova faza planiranja osigurava da nema iznenađenja kada započne montažu.

Iako je Buttliere sam po sebi arhitekt, uspio je živjeti puno radno vrijeme od svojih LEGO vještina. Na svojoj web stranici njegov portfelj sadrži oko 80 modela, od replikacija zgrada do povijesnih premišljanja. Jedan od njegovih najvećih projekata do sada je replika Jeruzalema iz 1. stoljeća, projekta za koji je bilo potrebno 114 000 LEGO kockica i osam mjeseci za dovršetak.

Ostala Buttliereova djela uključuju maketu Drugog hrama (oko 70. godine poslije Krista), Santa Maria del Fiore (ili Firentinsku katedralu), planinu Rushmore i most Golden Gate. Na svojoj web stranici Buttliere nudi povijesne podatke o svakom modelu kako bi svojim vrijednim djelima donio vrijedan kontekst.

Pogledajte još izvanrednih i ogromnih LEGO modela na web stranici Rocco Buttliere.

I pogledajte video ispod kako biste vidjeli njegovu rekreaciju u Jeruzalemu u 1. stoljeću.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja