Budi dio naše mreže

Kanterburijski nadbiskup Justin Welby na svom prstu nosi djelić povijesti ekumenizma. Bilo je to 23. ožujka 1966. godine, kada je tadašnji anglikanski primat Michael Ramsey došao u Rim u posjet papi Montiniju. Breški je papa, sada proglašeni svetac, tom prigodom učinio izvanrednu gestu...

/ dz

Kanterburijski nadbiskup Justin Welby na svom prstu nosi dar kojeg je papa Montini dao njegovom prethodniku Ramseyu u ožujku 1966. godine, piše Vatican News.
Kanterburijski nadbiskup Justin Welby u razgovoru za Vatikanski radio pokazao je darovani „prsten”. Zapravo, na svom prstu nosi djelić povijesti ekumenizma. Bilo je to 23. ožujka 1966. godine, kada je tadašnji anglikanski primat Michael Ramsey došao u Rim u posjet papi Montiniju. Četiri stoljeća prošlo je od odvajanja Engleske Crkve od Rimske. Breški je papa, sada proglašeni svetac, tom prigodom učinio izvanrednu gestu. Nakon što je unaprijed diskretno provjerio hoće li Ramsey prihvatiti dar, skinuo je svoj biskupski prsten i stavio ga na prst nadbiskupa Canterburyja.

Neočekivana i spontana gesta

Papa je preliminarno ispitivanje povjerio svom vjernom tajniku don Pasqualu Macchiju, koji je to pitanje uputio svećeniku Johnu Andrewu, tadašnjem Ramseyjevom kapelanu. Ta je gesta bila iznenađenje, a dogodila se na izlasku iz bazilike Svetog Pavla izvan zidina, gdje su papa Pavao VI. i anglikanski primat zajedno molili i potpisali povijesnu zajedničku deklaraciju dviju Crkava. Papa je prilazeći Ramseyju zamolio da skine prsten, a nakon što je to učinio, skinuo je svoj biskupski prsten od zlata i kamenja i stavio ga na prst nadbiskupa Canterburyja, koji iako je znao da će primiti dar, nije očekivao da će papa tu gestu učiniti javno.

Prethodnog dana je i anglikanski primat iznenadio Pavla VI. jednom neočekivanom i spontanom gestom, tijekom privatne audijencije kod pape, kada je kleknuo ispred njega. Ramsey je zadržao taj prsten na prstu kao “znak poštovanja, prijateljstva i znak jedinstva” – kako ga je definirao don Macchi – i danas ga njegov nasljednik Welby nosi dok je u Rimu. Na prstenu je grb pape Montinija.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja