Budi dio naše mreže

U ovogodišnjem proglasu predsjednik Trump je napisao da "SAD moraju ostati postojano posvećene dubokoj istini da je svaki život dar od Boga, koji svaku osobu obdaruje nemjerljivom vrijednošću i potencijalom".

/ Hrvoje Josip Bišćan

“Na Nacionalni dan svetosti ljudskog života naša nacija ponosno i snažno potvrđuje svoju predanost zaštiti dragocjenog dara života u svim njegovim fazama, od začeća do prirodne smrti”, poručio je Trump u proglasu potpisanom u ponedjeljak, javlja Catholic News Agency.

Svaka osoba – rođena i nerođena, siromašna, obespravljena, s invaliditetom, nemoćna, starija – ima vrijednost u sebi. Premda se svačiji put razlikuje, nijedan život nije bezvrijedan ili nevažan; prava svih ljudi moraju biti zaštićena.

Nacionalni dan svetosti ljudskoga života proglašen je na obljetnicu tragične presude Vrhovnog suda Roe vs Wade kojom je 22. siječnja 1973. pobačaj legaliziran u svim saveznim državama.

U ovogodišnjem proglasu predsjednik Trump je napisao da “SAD moraju ostati postojano posvećene dubokoj istini da je svaki život dar od Boga, koji svaku osobu obdaruje nemjerljivom vrijednošću i potencijalom”.

“Bezbrojni Amerikanci su neumorni branitelji života i borci za one ranjive među nama. Zahvalni smo onima koji podupiru žene suočene s neželjenom trudnoćom, onima koji pružaju iscjeljenje ženama s ranama pobačaja te onima koji prihvaćaju djecu u svoje domove kroz udomiteljstvo ili posvojenje.” Trump dodaje i kako na ovaj dan “obnavljamo svoju odluku da ćemo graditi kulturu u kojoj se slavi život”.

Kovanica – foto: www.hnb.hr

U proglasu se ističe da od 2007. u SAD-u sustavno pada broj pobačaja, kao i broj tinejdžerskih trudnoća. Američki predsjednik pritom podsjeća na pro-life poteze svoje vlade kao što su ukidanje dijela državnih sredstava organizacijama koje nude usluge pobačaja te pravo na prigovor savjest zaposlenicima u zdravstvu i poslodavcima koji se protive pokrivanju troškova kontracepcije u policama zdravstvenog osiguranja: “Također sam pozvao Kongres da zabrani kasne pobačaje beba koje mogu osjećati bol.”

Od 1973. nacionalnom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti prijavljeno je – 45 milijuna pobačaja.

Pokušaji nekoliko američkih saveznih država da pravno ograniče ili zabrane pobačaj već se mjesecima, ponegdje i godinama, razmatraju na sudovima različitih razina, a neki prolife aktivisti vjeruju da bi rezultati tih rasprava mogle dovesti do opoziva odluke Roe vs Wade, kojom je pobačaj odobren u svim saveznim državama.

Donald Trump izjavio je ranije, podsjeća CNA, kako bi o pitanju pobačaja trebala zasebno odlučivati svaka savezna država. Američki predsjednik također je poručio kako je osobno protiv abortusa, uz iznimke slučajeva silovanja, incesta i ozbiljne ugroze majčinog života.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja