Budi dio naše mreže

Evo pet stvari koje možda niste znali o crkvi koja je često nazivana "Kraljicom katedrala".

/ mp

1. Građena tijekom 182 godine

Izgradnja katedrale počela je 1160. a dovršena je za skoro dva stoljeća. Dok je glavnina poslova privedena kraju do 1260., konačni izgled dobila je 1345.

2. Notre-Dame je dom mnogih relikvija

Najpoznatija relikvija smještena u pariškoj katedrali je trnova kruna za koju se vjeruje kako je njome Isus bio okrunjen tijekom svoje muke. Također u Notre-Damu je i komadić Kristova križa i jedan od čavala korišten prilikom raspeća, ali i relikvije mnogih francuskih svetaca. Prvotna izvješća kažu kako su relikvije spašene od požara.

3. Katedrala nije vlasništvo Pariške nadbiskupije

Zbog francuskog zakona o sekularizaciji, francuska vlada je zapravo vlasnik svih crkava izgrađenih prije 1905., uključujući i Notre-Dame. Vlasti pak besplatno daju Pariškoj nadbiskupiji korištenje zdanja i tako će nastaviti nadalje. Nadbiskupija Pariz odgovorna je za čuvanje crkve kao i za plaćanje uposlenika.

4. Najposjećenije mjesto u Europi

S 12 do 13 milijuna posjetitelja godišnje, katedrala Notre-Dame najposjećenije je mjesto u cijeloj Europi.

5. Bila je i prije uništena

Dok je požar koji je 15. travnja 2019. zasigurno najveće oštećenje pariške katedrale ikada, ipak ona nije prvi put prošla kroz ovakvu strukturalnu traumu. U Drugom svjetskom ratu, gotovo sva stakla bila su polomljena kada je Pariz bombardiran, a Hugenoti su uništili slike i kipove tijekom 16. stoljeća, donosi Međugorje-info.

Tijekom Francuske revolucije 1789., Notre-Dame je opljačkana te ponovno posvećena kao „Božji dom“. Samo zdanje tada je bilo korišteno za skladištenje vina. No, Crkva ju je ponovno nastavila koristiti od 1801. godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja