Budi dio naše mreže

Najnovija izložba fotografija Slavke Pavić „Susreti u objektivu”, otvorena je 20. prosinca u Studiju Moderne galerije "Josip Račić" u Zagrebu.

/ Vesna Bihar

Slavka Pavić jedna je od najvažnijih hrvatskih fotografkinja dvadesetog stoljeća i danas pripada antologiji hrvatske umjetnosti. Iako dobro poznata u fotografskim krugovima, tek je prije četiri godine u Muzeju grada Zagreba bila predstavljena u širini svojega opusa.

Iako je zagazila u deveto desetljeće života, fotografija je njezin pokretač. „Na šetnjama od kuće do neke zagrebačke galerije ili muzeja – uvijek je spremna zabilježiti sasvim obične situacije – poput slučajnog susreta, ljubaznog pozdrava, skrivenog pogleda ili modnog detalja” zapisala je u katalogu izložbe Lana Šetka.

„Hommage susretima s dragim osobama u njoj bliskim ambijentima ujedno svje­doči i o njezinoj svjesnoj metamorfozi od angažirane umjetnice do dobroćudne i znatiželjne kroničarke kulturnih događanja koja je svugdje dobrodošla i rado viđena.”

Posljednjih nekoliko godina brojne je večeri provela na otvorenjima izložbi u Studiju Moderne galerije „Josip Račić“. Svaku je pomno razgledala i prokomentirala s mnogo poštovanja prema umjetnicima koji su izložili svoja djela, ističe kustosica izložbe.  Stoga Moderna galerija ovom izložbom fotografskih zapisa Slavke Pavić o osobama i situacijama vezanim uz galeriju „Josip Račić“ želi iskazati poštovanje vedroj, skromnoj i neumornoj fotografkinji…”

Slavka Pavić izlagala je na više od 406 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu i 30 -ak samostalnih te je pri tome osvojila i više od 90 različitih nagrada i priznanja. Jedna je od osnivačica Ženske sekcije Fotokluba Zagreb. Radovi joj se nalaze u Zbirci hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb, Muzeju za umjetnost i obrt, Muzeju grada Zagreba, Muzeju suvremene umjetnosti, Etnografskom muzeju u Zagrebu te u različitim privatnim zbirkama.

Izložba ostaje otvorena do 20. siječnja 2019.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja