Budi dio naše mreže

Kroz stoljeća utvrde i baroknog dvorca čakovečkog Starog grada Zrinskih u emisiji "Kulturni biseri Hrvatske" u subotu 14. kolovoza slušatelje je povela ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan. Predstavila je i novi muzej nematerijalne baštine "Riznicu Međimurja" koja je u njemu smještena.

/ vbb

Čakovečki Stari grad najvrjedniji je kulturno-povijesni spomenik u Međimurju. Kao drveno utvrđenje vjerojatno postoji od druge polovice 13. stoljeća i Čaka (Csáka) od plemenitog roda Haholda koji je Čakovcu ostavio i ime. Kao utvrđeni grad spominje se 1333. godine u ispravi kralja Karla Roberta. Onovremeni gospodari Lackovići, Celjski i Ernušti, redom najznačajnije plemićke obitelji Kraljevstva, do sredine 16. stoljeća izgradili su prostrani dvor sa snažnim vanjskim obrambenim sustavom.

Foto: Međimurska županija

Kralj Ferdinand I. Habsburški je 1546. godine Nikoli IV. Zrinskom (1508.-1566.) darovao Međimurje. Zrinski su u Čakovcu stolovali do 1670. godine. Da je Čakovec grad Zrinskih svjedoči i Stari grad, točnije dvorac u centru grada koji je ova plemićka obitelj podigla u 16. stoljeću.  Zrinski su redom bili hrvatski banovi, istaknuti ratnici protiv Osmanlija, graditelji, pjesnici, humanisti, poznavatelji i ljubitelji znanosti i umjetnosti.
Zbog stalne osmanlijske opasnosti Zrinski su izgradili obrambeni sustav na rijeci Muri, a čakovečki kastrum pretvorili u snažnu nizinsku renesansnu tvrđavu. Unutar zidina sagrađena je četverokutna palača s unutarnjim dvorištem. Pet generacija Zrinskih gospodarilo je Međimurjem.

Foto: Međimurska županija

Nakon sloma zrinsko-frankopanskog ustanka 1670. godine čakovečko je vlastelinstvo došlo pod upravu Kraljevske komore, potom raznih zakupnika, a 1719. godine dobili su ga češki grofovi Althan. Novi su vlasnici grad zatekli u žalosnom stanju, a snažan potres koji je 1738. godine zadesio Međimurje gotovo je srušio tvrđavu i palaču. Althani obnavljaju i rekonstriraju kompleks: palači je dograđen drugi kat, a stari toranj iznad ulaza u palaču je zbog dotrajalosti porušen te je sagrađen novi iznad ulaza u tvrđavu.

Foto: Međimurska županija

Danas je to spomenički kompleks nulte kategorije i središnji memorijalni prostor Međimurja. Njegovi bastioni, zidine, palača i perivoj srce su današnjeg modernog grada. Stari grad u Čakovcu danas je simbol identiteta i tradicije Međimurske županije. U njemu od 1954. djeluje Muzej Međimurja, sa nekoliko odsjeka (arheološki, etnografski, kulturno-historijski, historijski, te likovna galerija) u kojima je sadržano ukupno oko 19.000 eksponata.

Nakon velikog i četverogodišnjeg projekta „Rekonstrukcije i revitalizacije Staroga grada Čakovec u muzej Riznica Međimurja“, kulturna baština međimurskog kraja ovim danom dobiva obnovljeni najveći profani spomenik i vrhunsku atrakciju usred samog centra grada Čakovca. Na ovaj spomenik, može biti ponosna čitava Hrvatska jer se kompleks Staroga grada Zrinskih nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara te na Listi kulturnih dobara od nacionalnog značenja za Republiku Hrvatsku, rekla je Maša Hrustek-Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec.

Sada je Stari grad dobio novu muzejsku jedinicu „Riznicu Međimurja“ koja se prostire na dodatnih 2400 m². U opremanju novog stalnog postava maksimalno su iskorištene mogućnosti novih tehnologija poput 3D mapping tehnologije, hologramskog prikaza, multimedijskih ekrana i prikaza, 4D tehnologije doživljaja vibracija, zvukova i svjetlosnih efekata, razrađena je i specijalizirana aplikacija za pametne telefone s uslugama vođenja i interpretacije. Posjetitelji mogu vidjeti repliku čardaka na rijeci Muri, repliku dravske šajke (čamca), autorsku kiparsku izvedbu dekonstruirane legende o čakovečkom zmaju Pozoju, svjetleće stablo svijeta, hiperrealistične skulpture vojnika i zatvorenika u prirodnoj ljudskoj veličini, tradicijsku međimursku pokladnu masku „pikač“, hologram Nikole Zrinskog Sigetskog, zatvorenike u tamnicama, tajni labirint i poučne animacije.

Foto: Muzej Međimurja Čakovec

Treba spomenuti i to da je Muzej sada pristupačan svima pa i osobama s teškoćama u kretanju, slijepim i slabovidnim te gluhim osobama.

Cijelu emisiju možete poslušati ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja