Budi dio naše mreže

"Raspad sistema" komedija u režiji Borka Perića i dramaturgiji Dore Delbianco nova je predstava Satiričkoga kazališta Kerempuh koja će premijerno biti izvedena u nedjelju, 27. siječnja.

/ Vesna Bihar

Riječ je o suvremenoj komediji koju su za izvođenje u vlastitom ansamblu napisali Hanry Shields, Jonathan Sayer i Henry Lewis, glumci i dramatičari Mischief Theatrea, britanskog kazališta specijaliziranog za komedije. Tekst je igran u više od 20 zemalja i višestruko je nagrađivan, među ostalima i nagradom Olivier za najbolju komediju 2015. Priča je to o kazališnom ansamblu, u ovom slučaju ansamblu Kerempuha, koji igraju ozbiljan krimić, svojevrsnu posvetu Agathi Christie i njezinoj Mišolovki, najduže igranoj drami svih vremena u povijesti kazališta. A kako je će doći do raspada sistema na sceni Kerempuha, otkrio nam je redatelj Borko Perić.

Tekst je veliki hit koji je krenuo sa West Enda 2014. godine, a od onda kontinuirano igra još i danas. U travnju 2017. postavljen je i na Broadwayu i tamo do kolovoza 2018. doživljava 585 izvedbi. Igra se diljem Europe jer je duhovit, brz, jednostavan, bez ikakvih angažiranih konotacija. Radnja se odvija u jednom dvorcu gdje se događa ubojstvo. Dolazi inspektor i pokušava razriješiti taj slučaj, otkriva Perić.

U formi teatra u teatru, pratimo propast jedne predstave i komičnu dekonstrukciju kazališnog čina.

Po bogatstvu neverbalne komike, brojnih mogućnosti za glumačke bravure, elemente stand-upa, ironiju i autoironiju, ova komedije ujedno je i posveta Busteru Keatonu. Raskošan u dijalogu, ovaj tekst predstavlja izvrstan poligon za sav humorni i kreativni potencijal Kerempuhovog ansambla, kaže redatelj Perić. Zanimljivo je da su tekst ove predstave pisali glumci, a u Kerempuhu ga postavlja glumac. Periću je ovo druga režija koju radi. U predstavi igraju Nikša Butijer, Damir Poljičak, Ana Maras Harmander, Anita Matić Delić, Hrvoje Kečkeš, Matija Šakoronja, Luka Petrušić i Josip Brakus. Glazbu potpisuje Robert Homen, kostimografiju Vedrana Rapić, scenografiju Branko Lepen, koreografiju Tihana Strmečki, oblikovatelj svjetla je Aleksandar Čavlek, a asistent redatelja Aleksandar Švabić.

Premijera je u nedjelju 27. siječnja, a sljedeća izvedba u Kerempuhu je u subotu 2. veljače.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja