Budi dio naše mreže

"Iako francuske crkve i dalje ostaju otvorene, bazilika Presvetog Srca Isusova na pariškom Brdu mučenika je zatvorena", rekao je rektor ovog svetišta. Odluka je to kojom se želi odgovoriti na "potrebu za izolacijom svih".

/ ts

Svetište vječnog klanjanja – Bazilika Presvetog Srca Isusova / Foto: sacre-coeur-montmartre.com

Prvi put u svojoj povijesti, bazilika Presvetog Srca Isusova na Montmartreu u Parizu zatvara svoja vrata, piše Aleteia. “Bazilika je prije svega veliko svetište, ali je i jedan od najposjećenijih spomenika Pariza”, podsjetio je mons. Leverton, rektor bazilike.

“Slijedom najnovijih smjernica Vlade i stroge potrebe za izolacijom svih, ovi su spomenici od sada zatvoreni za javnost.” Odluka je dogovorena s mons. Michelom Aupetitom, nadbiskupom Pariza.

U ovoj mjeri zatvaranja bazilike usred jubileja kojim se proslavlja sto godina od njezine posvete, rektor prepoznaje “poziv da se ova obljetnica proslavi na drugačiji način”.

Dobra je vijest, međutim, kako u vremenu izolacije zajednica sestara benediktinki Presvetog Srca Montmartrea i dalje jamči održavanje vječnog euharistijskog klanjanja koje nije prekinuto još od 1. kolovoza 1885. godine.

Naime, ‘Pariška golubica’, kako je zbog ljepote njezina bijelog kamena nazivaju Francuzi, počela se graditi 1874., a posvećena je 1919. godine. Njezinu izgradnju je potaknuo težak poraz Francuske u ratu s Prusijom 1870. godine te je izgrađena kao zavjet i posvećenje cijele Francuske Presvetom Srcu Isusovu, kao pokoru za grijehe i nevjeru te za duhovnu obnovu francuskog naroda. 1885. godine u bazilici je započelo vječno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje do danas ni u najtežim vremenima nije prekinuto.

Svetište vječnog klanjanja – Bazilika Presvetog Srca Isusova / Foto: sacre-coeur-montmartre.com

“Stoga, čak i ako ne možete kročiti u baziliku, predlažemo vam da se do kraja izolacije ujedinite na daljinu u zajedništvu molitve te da posebno uzmete u obzir nakane koje su nam povjerene u ovoj jubilarnoj godini”, podsjeća mons. Laverton.

“Čak i kad smo pozvani na izolaciju, taj veliki pokret zajedništva u vjeri i molitvi usprkos razdvojenosti omogućava nam da živimo tu želju za bratstvom, solidarnošću i služenjem”, rekao je rektor bazilike.

„Neka vrijeme korizme koje ove godine proživljavamo na poseban način bude prilika da se ujedinimo s Isusom kako bismo se okrenuli Ocu, u zajednici Njegove ljubavi, kako bismo mogli ići naprijed jači od strahova i sumnji, s većim povjerenjem i mirom, više ukorijenjeni u bitno, a to je Krist, naš Spasitelj i naša nada “.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja