Budi dio naše mreže

Snažan potres koji je Zagreb pogodio 9. studenog 1880. dio je povijesti grada i često se spominje, a njegova razorna snaga opisana je u mnogim publikacijama. O potresu i njegovim posljedicama pisao i tadašnji Katolički list, koji je izlazio u Zagrebu.

/ mb
Potres koji je pogodio Zagreb 9. studenog 1880. g. ušao je u povijest grada i često se spominje u raznim prigodama. Njegove dramatične posljedice opisane su u mnogim publikacijama. O potresu i njegovim posljedicama pisao i tadašnji Katolički list, crkveno-bogoslovni časopis koji je izlazio u Zagrebu svakoga četvrtka. Uredništvo mu je bilo u Bogoslovnom sjemeništu na Kaptolu, a tih godina urednik mu je bio dr. Andrija Jagatić.

Veoma je zanimljivo listati stranice toga lista nakon potresa gdje nam Uredništvo donosi izvještaje i podatke o posljedicama i štetama koje su nastale nakon potresa, posebno na sakralnim objektima. No, još je dojmljivije čitati i popratna razmišljanja, te komentare tadašnjeg svećenstva i vjernika kako su prihvaćali tu nesreću i koju su Božju poruku u njoj vidjeli, prenosi stranica ivanmerc.hr.

Kod prepisivanja tekstova nastojali smo ostati vjerni izvorniku. Ipak, zbog boljeg razumijevanja neke riječi i rečenične konstrukcije morali smo uskladiti s današnjim standardima hrvatskog jezika, ali potpuno poštujući izvorni smisao riječi ili rečenice.

Zbog preglednijeg čitanja i uočavanja važnijih dijelova u tekstove  smo unijeli podnaslove i podebljanja pojedinih rečenica čega nema u izvornom tekstu.
Kada je 22. ožujka 2020. potres ponovno pogodio Zagreb, često se spominjao i taj prethodni od prije 140 godina. Vjerujemo da ovi tekstovi mogu duhovno koristiti najprije svima u Zagrebu i njegovoj okolici koji su bili pogođeni ovim nedavnim potresom, ali također i svima drugima. Više pročitajte ovdje.

Skenirani originali ovih tekstova, odnosno pojedinih stranica Katoličkog lista odakle su elektronički prepisani, mogu se dobiti ako se obratite na ovu e-mail adresu: postulatura@ivanmerz.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja