Budi dio naše mreže

Hrvatski skladatelj, dirigent, zborovođa, pjevač i pedagog Vinko Glasnović preminuo je u četvrtak, 15. travnja, u Zagrebu u dobi od 87 godina.

/ anh

Vinko Glasnović je rođen 6. rujna 1933. godine u Janjevu na Kosovu. Školovao se u rodnom gradu, Skopju, Zagrebu i Ljubljani gdje je diplomirao solo pjevanje.

Državni stručni ispit za zvanje profesora položio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1959. do 1960. angažiran je u operi Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Dolaskom u Zagreb započinje njegovo dugogodišnje pedagoško djelovanje i intenzivan rad sa zborovima. Predavao je glazbeni odgoj i kulturu u brojnim osnovnim školama kao i u glazbenim školama diljem Hrvatske.

Obnašao je dužnost ravnatelja glazbene škole „Vatroslav Lisinski“ u Bjelovaru i OŠ „Antun Branko Šimić“ u Zagrebu. Djeluje paralelno kao zborovođa tolikih zborova u Sloveniji i u Hrvatskoj, među njima pjevačko društvo „Golub“ (Bjelovar), zbor „Vinko Jeđut“, muški sastav „Ivan Goran Kovačić“, zbor prosvjetnih djelatnika Zagreba „Ivan Filipović“, HSPD „Sljeme“, „Matija Gubec“, Vokalni ansambl „Zagreb“, Zbor veterinara i veterinarskih tehničara, „Bosiljak“ i drugi.

Nakon umirovljenja 1993. godine vodi Slomškovu duhovnu pjevačku sekciju u okviru Slovenskog doma i zbor „Kralj Zvonimir“ u Zagrebu.

Njegov skladateljski opus obuhvaća ponajprije zborsku i vokalnu glazbu. Komponirao je skladbe za zborove, manje vokalne sastave i za soliste uz klavirsku pratnju ili a cappella te veliki broj tekstova istaknutih hrvatskih pjesnika.

Također je obradio brojne narodne napjeve. Posebno se ističu njegove sakralne skladbe, uključujući i brojne mise na latinskom, hrvatskom i slovenskom jeziku.

Za svoj pedagoški, izvođački i skladateljski rad nagrađen je brojnim nagradama, priznanjima i odličjima u Hrvatskoj, Sloveniji, na Kosovu i u drugim europskim zemljama.

Dobitnik je Odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za posebne zasluge u kulturi (2009.). Dugogodišnji je redovni član Hrvatskog društva skladatelja.

Posljednji ispraćaj Vinka Glasnovića bit će u krugu obitelji, objavilo je Hrvatsko društvo skladatelja.

Dodajmo i da je Vinko Glasnović uglazbio pjesmu ‘Gospa Marija’ Antuna Gustava Matoša, a kako zvuči u izvedbi klape Janjevo poslušajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja