Budi dio naše mreže

Otac Petar Perica aktivno je djelovao kao apostol Crkve do samog kraja svoga života. Nakon što je, s ostalim žrtvama, prebačen na Daksu u noći s 24. na 25. listopada, strijeljan je i bačen u zajedničku jamu.

/ fe

Obljetnica smrti isusovca o. Petra Perice, pjesnika i promicatelja laičkog apostolata, koji je umro na glasu svetosti kao žrtva mržnje na kršćansku vjeru, obilježit će se u Zagrebu u ponedjeljak 24. listopada 2022.

Kao učenik isticao svojim talentom pjesništva

Otac Petar Perica poznat je u hrvatskom narodu kao autor pjesama “Do nebesa nek’ se ori” i “Rajska Djevo, kraljice Hrvata”. Bio je odgojitelj, apostol katoličke mladeži i duhovnik Križarskoga bratstva. Zajedno s brojnim uglednim Dubrovčanima, među kojima je bilo sedam katoličkih svećenika, o. Pericu su bez suđenja ubili partizani na otočiću Daksi u noći 25. listopada 1944. godine. Kršćanski puk duboko vjeruje da je o. Perica dao život kao svjedok vjere i želio bi ga vidjeti kao kandidata za čast oltara. O tome svjedoči i dokumentarni film koji će se premijerno prikazati.

Knjiga “O. Petar Perica. Pjesnik i mučenik”

Tijekom gostovanja na Hrvatskome katoličkom radiju u listopadu 2019. godine, sada pokojni isusovac i autor knjige “O. Petar Perica. Pjesnik i mučenik” otac Roko Prkačin naveo je da se o. Perica već kao učenik isticao svojim talentom pjesništva. Rekao je da se u njegovim pjesmama vidi religiozni duh i polet, ali i rodoljubni ton kao i povjerenje u Boga. “Pjesma izražava religioznost i rodoljublje što se provlači kroz stihove mladog pjesnika te se ta pjesma pjeva i dan danas”, napomenuo je p. Roko govoreći o pjesmi Do nebesa.

Idući na strijeljanje svećenici su zajednički pjevali ‘Tebe Boga hvalimo’

Otac Petar Perica aktivno je djelovao kao apostol Crkve do samog kraja svoga života. Nakon što je, s ostalim žrtvama, prebačen na Daksu u noći s 24. na 25. listopada, strijeljan je i bačen u zajedničku jamu. Otac Roko rekao je kako su u tim trenucima, u zadnjim časovima u ruševnom franjevačkom samostanu, Dubrovčani jedinu pomoć tijekom zajedničke muke pronašli u pjesmi i molitvi. Idući na strijeljanje svećenici su zajednički pjevali “Tebe Boga hvalimo.

U 18:30 slavit će se misa u crkvi Bezgrješnog Srca Marijna na Jordanovcu. Nakon toga će u 19:30 u dvorani “Antun Bauer” Fakulteta filozofije i religijskih znanosti (Jordanovac 110) biti premijerno prikazan dokumentarni film “Do nebesa nek’ se ori”. Film je dovršen 2022. godine, a nastao je u koprodukciji Hrvatske pokrajine Družbe Isusove i Laudato Televizije. Tom prigodom, pjesme o. Perice izvest će Akademski zbor Bazilike Srca Isusova “Palma”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja